Wil je jouw woonkamer, keuken of slaapkamer een nieuwe look geven, maar wel budgetproof? Dan is een likje verf de oplossing. Hiermee geef je een kamer gelijk een heel andere sfeer. Wij leggen uit waarom de keuze voor een goede, duurzame verf belangrijk is en hoe je die vindt.

Waarom duurzame verf?

Duurzame muurverf is een gezonde keuze voor jezelf en de omgeving. Niet-duurzame verf is doorgaans heel milieubelastend door de productie en het vervoer. Vooral de grondstof waarmee kleurstof wordt gemaakt (titaniumoxide) staat in verbinding met de mijnbouw, die de natuur aantast. Daarnaast bevat verf allerlei toxische stoffen (zoals je misschien wel kan ruiken!), die je liever niet inademt. Door deze chemische oplosmiddelen die verdampen, zijn irritatie aan de ogen en keel geen uitzondering bij het schilderen. Ook kan verf allergenen bevatten.

Duurzame verf kiezen

Het belangrijkst bij het kiezen van verf is dat je let op verf voor het goede materiaal. Verschillende soorten behang vragen om verschillende soorten verf. Zoek verf met het Europees Ecolabel NaturePlus om er zeker van te zijn dat jouw keuze duurzamer is. Voor muren en plafonds zijn er grofweg drie soorten duurzame verf: dispersieverf, leemverf en kalkverf.

Dispersieverf

Dispersieverf is geschikt voor steen, stucwerk en behang. De verf werkt niet op hout en metaal. Dispersieverf is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, bijvoorbeeld marmerpoeder, krijt en cellulose. In de verf wordt onderscheid gemaakt tussen acrylaat en latex. Waar bij latexverf een niet-doorlaatbare laag ontstaat, wordt de muur bij acrylverf bedekt met een ademende tweede huid. De lucht en vochtigheid kunnen de muur binnendringen en er ook weer uit. Acrylverf zorgt dus voor een aangenamer klimaat in jouw slaapkamer. Acrylverf is wel een stuk duurder dan latexverf. Dispersieverven zijn meestal mat.

Leemverf

Leemverf is geschikt voor vrijwel alle ondergronden. Behandel absorberende en gladde ondergronden wel eerst met een hechtprimer. Wanneer je leemverf aanbrengt op een met leem gestuct oppervlak, kun je deze van te voren het beste even bevochtigen met water. Als je dit niet doet, is de kans groot dat de leemstuc het vocht te snel uit de verf neemt. De verf is gemaakt van herwinbare grondstoffen, zoals leem, zand, krijt, zetmeel, water en pigmenten uit delfstoffen en oxiden. Leemverf is damp-open, vochtregulerend, geurloos en bevat geen chemische stoffen.

Kalkverf

Kalkverf kan voor allerlei dingen gebruikt worden. Het is alleen niet altijd handig, omdat je de geschilderde oppervlakken niet kunt schoonmaken. Kalkverf kun je dus het beste alleen voor muren gebruiken. Hierbij is het belangrijk dat de muren ruw en van een geschikt absorberend materiaal zijn. Zo kun je bijvoorbeeld alleen over lakverf heen verven als het eerst geschuurd is. Zorg er daarnaast voor dat je muren schoon, droog en stof- en vetvrij zijn. Wil je een meer egaal effect? Breng dan een primer aan. Wil je juist zoveel mogelijk kalkeffect? Verdun de verf dan. De verf droogt namelijk erg mat en poederachtig op. Dit komt door de samenstelling van kalkverf.

In de meeste gevallen is kalkverf helemaal natuurlijk. Het bestaat namelijk uit water en bebluste kalk, vaak met natuurlijke pigmenten. Gezonder én duurzamer dan chemische verf dus. De kalkdeeltjes in de verf hechten zich aan de ondergrond en worden hard als ze in aanraking komen met lucht. En doordat kalk heel ademend materiaal is, kunnen er geen vocht- of schimmelplekken ontstaan. Het nadeel van kalkverf is wel dat de stap naar een volgende make-over moeilijker is dan bij andere verf. Kalk is moeilijk over te verven, omdat het zo poreus is. Denk daarom goed na over de kleurkeuze in je slaapkamer. Daarnaast geeft bijwerken snel kleurverschillen.

Ecolabel

Zoals gezegd geeft het Europees Ecolabel op verfpotten aan dat een verf duurzamer is. Je herkent het logo aan een blauwe en groene bloem, waarvan de bloemblaadjes sterretjes zijn en het hartje een euroteken. Merken die dit ecolabel willen verwerven, moeten aan door de EU vastgelegde criteria voldoen. Zo garandeert het ecolabel een hoog niveau aan milieubescherming, van het ontstaan van de verf tot het einde van de levensduur. Het afval van de verf moet worden beperkt, net als de uitstoot van oplosmiddelen, toxische en vervuilende stoffen in het water. Dat in duurzame verf het gehalte VOS (vluchtige organische stoffen) wordt beperkt, betekent echter niet dat de verf deze stoffen helemaal niet bevat. Het gehalte is alleen zwakker dan bij andere verf. De EU herziet de criteria voor het ecolabel om de vier tot vijf jaar.

Duurzame verf opties

Hieronder delen we een aantal merken met duurzame muurverf, zodat je gelijk aan de slag kunt.

  • Amazona is een duurzaam merk met krijtverf.
  • Moose Färg is een merk met duurzame houtverf, geïnspireerd op de verf waarmee in Zweden houten huizen worden geschilderd. Verf er binnenwandjes mee, een tuinhuis, schutting of veranda. De verf op basis van lijnolie, pigment, tarwemeel en water ruikt lekker, is vochtregulerend, loodvrij, mat en robuust.
  • Fairf-verf bevat geen schadelijke bindmiddelen. Het merk biedt muurverf, zijdeglas lak en multiprimer in honderd verschillende kleuren.

Een bijkomstigheid die het milieu ook helpt: spoel je kwasten en rollers niet uit onder de kraan. Daarmee komt de verf in het oppervlaktewater terecht.

Vond je dit artikel over duurzame verf interessant om te lezen? Lees dan ook: Zo creëer je een duurzame slaapkamer.

.