Je hebt het vast weleens voorbij zien komen op sociale media: ‘raw vegan’. Wat betekent dit en hoe gezond is het eigenlijk om volledig rauw plantaardig te eten? Wij vroegen het aan diëtist en voedingsdeskundige Lisa Steltenpool.

Raw food betekent letterlijk ongekookte groenten, vers fruit, ongebrande zaden en verse planten, bloemen, kruiden en kiemen. Voedsel wordt als rauw beschouwd zolang het niet boven de 42 ⁰C wordt verhit. Het idee achter raw food is dat alles wat in de natuur groeit ook compleet en rauw is. Daarom is rauwe, plantaardige voeding volgens sommigen wat het menselijk lichaam herkent als écht en gezond voedsel. Ze beweren dat je van een raw vegan voedingspatroon dan ook meer energie krijgt.

Krijg je van een raw vegan voedingspatroon meer energie?

Lisa: “Simpelweg gezonder eten, met meer groenten en fruit, kan absoluut meer energie opleveren. Maar of die toename van energie er dan aan ligt dat het voedsel rauw is? Dat hoeft absoluut niet. Sommige rauwe voedingsmiddelen zijn zelfs giftig, zoals kidneybonen en aardappelen. En bepaalde voedingsmiddelen worden beter verteerd als ze gekookt zijn. Zo haal je meer vitamine A uit een gekookte wortel dan uit een rauwe wortel. De cellen in de wortel breken namelijk een beetje als je hem kookt, waardoor je lichaam makkelijker de voedingsstoffen in de wortel kan opnemen.”

Zijn er risico’s verbonden aan een raw vegan voedingspatroon?

Lisa: “Een rauw voedingspatroon zou ik afraden voor mensen die gevoelig zijn voor eetproblemen. Door de raw foodtrend te volgen kan er een angst ontstaan voor iets wat gekookt is, terwijl er niks mis is met gekookt voedsel. Die angst is dus onnodig. Ook voor zwangeren zou ik het afraden, omdat er natuurlijk meer bacteriën zitten op rauw voedsel. Op rauwe taugé zitten bijvoorbeeld schadelijke bacteriën als salmonella en E-coli. Door voedsel even in heet water te leggen of te bakken, dood je die bacteriën. Als je je eten verhit, heb je dus minder kans om ziek te worden. Ook broccoli en boerenkool zijn niet geschikt om veel rauw te eten. En rauwe peulvruchten zijn giftig. Door ze te ontkiemen worden ze minder giftig, maar dat is bewerkelijk en kost veel tijd. Aardappelen moet je eerst koken om de stof solamine eruit te krijgen.”

Eindconclusie over een raw vegan voedingspatroon

Lisa: “Sommige dingen kun je prima rauw eten. Eet bijvoorbeeld lekker veel fruit, komkommer, cherrytomaatjes en sla. Het beste kun je afwisselen tussen rauw en gekookt of gebakken voedsel. Bij de bereiding van eten in de koekenpan komen namelijk altijd wel wat giftige stoffen vrij. Dat komt door de verhitting, maar ook een koekenpan zelf kan gifstoffen bevatten. Daarom is het goed om af en toe ook gewoon een lekkere salade te maken en niet alles te roosteren of te bakken. Vooral de stof acrylamide, die bijvoorbeeld in donker gebakken aardappeltjes zit, is erg gevaarlijk om vaak binnen te krijgen. Fruit, noten en sommige groenten kun je prima rauw eten, maar bijvoorbeeld granen en peulvruchten kun je wel beter verhitten. Uiteindelijk is het belangrijk om af te wisselen, zodat je alle productgroepen binnenkrijgt en gevarieerd eet.”

Kijk voor meer informatie en voedingsadvies op www.lisasteltenpool.nl

Vond je dit artikel over een raw vegan voedingspatroon interessant om te lezen? Lees dan ook: De waarheid over gluten.