Buiten het feit dat er mensen zijn met een glutenintolerantie of glutensensitiviteit is glutenvrij of –arm eten een trend. Sommigen geloven dat producten die veel gluten bevatten, zoals brood en pasta, ongezond zijn en doen ze daarom in de ban. Wij vroegen diëtist en voedingsdeskundige Lisa Steltenpool hoe schadelijk gluten nou écht zijn.

Gluten is de naam van een groep eiwitten die van nature voorkomt in granen. Het maakt deeg elastisch en stevig. Ook geeft het structuur aan bijvoorbeeld brood en pasta.

Is een glutenvrij of -arm eetpatroon gezonder dan een eetpatroon met gluten?

Lisa: “Nee, een eetpatroon met weinig gluten hoeft helemaal niet gezonder te zijn dan een eetpatroon met gluten. Zo bevatten glutenvrije alternatieven, zoals glutenvrij brood en glutenvrije pasta, vaak minder voedingsstoffen dan de ‘normale’ volkorenvariant van bijvoorbeeld tarwe. De glutenvrije producten bevatten vaak minder vezels, maar ook minder mineralen zoals ijzer.”

Welke risico’s zijn verbonden aan een glutenvrij of -arm eetpatroon?

Lisa: “Vaak wordt de voedingsstofinname lager door over te gaan op glutenvrije of glutenarme producten. Al ligt dat er wel aan hoe je je voedingspatroon precies indeelt. Online wordt de angst gecreëerd dat gluten veel schade doen aan de darmen. Dat vind ik zorgwekkend, want als je niet glutenintolerant of –sensitief bent, is het echt niet nodig om je daar zorgen over te maken. Alles waarbij een angst wordt gecreëerd rondom voeding is gevaarlijk. Dat zien we tegenwoordig steeds meer. Maar elke dag gluten eten als je geen glutenintolerantie hebt, is geen probleem. Er is niks gaande in je lijf, alleen in je hoofd vaak wel, omdat je bang bent er last van te krijgen. Het moet genuanceerd worden. Alles heeft nuance in het leven en dat ontbreekt vaak online.”

Eindconclusie over gluten

Lisa: “Ik ben een voorstander van variatie. We eten in Nederland vooral het graansoort tarwe, terwijl er nog veel meer gezonde granen zijn. Denk aan spelt en rogge, maar ook aan glutenvrije granen als boekweit, quinoa en teff. Eet bij een curry daarom een keer quinoa en kies eens voor volkoren boekweitpasta in plaats van tarwepasta. Zo eet je lekker gevarieerd. Dat staat overigens los van de gluten, want als je geen glutenintolerantie of-sensitiviteit hebt, hoef je je daarover geen zorgen te maken. Als je buurvrouw een appelallergie heeft, betekent dat toch ook niet dat jij appels moet vermijden? Eet het liefst gewoon van alles een beetje, net zoals je met groenten en fruit ook varieert.”

Kijk voor meer informatie en voedingsadvies op www.lisasteltenpool.nl

Vond je dit artikel interessant om te lezen? Lees dan ook: De waarheid over een ketogeen dieet.