Je hoort het steeds vaker: intermittent fasting heeft veel voordelen en helpt bij het afvallen. Wij legden deze foodtrend voor aan diëtist en voedingsdeskundige Lisa Steltenpool. Want hoe gezond is intermittent fasting nou écht?

Intermittent fasting, of intermitterend vasten, is een vorm van afwisselend vasten, waarin je dagen bestaan uit een periode waarin je wel eet en een periode waarin je niets eet en dus vast. Tijdens het vasten mag je wel water en thee drinken. Een vorm van intermittent fasting, waarbij je alleen eet tussen 10.00 uur en 18.00 uur, is heel populair en zou helpen bij het afvallen.

Klopt het dat intermittent fasting helpt bij het afvallen?

Lisa: “Ja, maar het ligt eraan hoe je dit eetpatroon invult. Normaal gesproken snaaien veel mensen in de avond, waarmee ze veel calorieën binnenkrijgen. Veel van mijn cliënten die willen afvallen hebben baat bij intermittent fasting, omdat het heldere richtlijnen biedt. Na zes uur hoef je niet meer met jezelf in discussie of je in de loop van de avond nog een koekje neemt, want het eetmoment is gewoon voorbij.”

Zijn er risico’s verbonden aan intermittent fasting?

Lisa: “Voor de meeste mensen is intermittent fasting vrij onschuldig, maar het wordt afgeraden voor mensen met diabetes, omdat hun bloedsuikerspiegel goed stabiel moet blijven. Ook wordt het afgeraden voor zwangeren, omdat het effect van vasten op de zwangerschap niet duidelijk is. Persoonlijk zou ik het ook afraden voor mensen die gevoelig zijn voor eetproblemen. Intermittent fasting is een limiterend eetpatroon. Er zitten veel strenge regels aan vast. Je mag bijvoorbeeld niet meer eten na zes uur. Dat staat haaks op intuïtief eten, waarvan ik meer een voorstander ben. Daarbij luister je naar je lichaam en niet naar je hoofd. Je eet dan echt waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft, ook als dat betekent dat je om 9 uur ’s avonds nog fysiek honger hebt. Je lijf heeft het dan blijkbaar nodig. Bij intermittent fasting beslis je met je hoofd dat je dan niet meer mag eten. Mensen die gevoelig zijn voor eetproblemen kunnen daarin snel doorschieten. Daarom raad ik het voor hen af.”

Eindconslusie over intermittent fasting

Lisa: “Wil je intermittent fasting toepassen? Houd als eetmoment dan echt die acht uur aan en dan het liefst van 10.00 uur tot 18.00 uur. Als je in de ochtend eet, heb je daar meer aan dan wanneer je laat in de avond nog eet. Een alternatief zou zijn van 12.00 uur tot 20.00 uur, maar in de avond verbruikt je lichaam minder van alles wat je eet. Een tijdsbestek korter dan 8 uur in totaal zou ik niet aanraden, omdat voedsel tijd nodig heeft om te verteren. Als je maar één keer op een dag eet, moet jouw lichaam al die calorieën in één keer kunnen verwerken. Dan moet je heel veel in één of twee maaltijden stoppen. Dat wordt lastig. Voor de vertering is het dus beter om een tijdsbestek van 8 uur aan te houden.”

Kijk voor meer informatie en voedingsadvies op www.lisasteltenpool.nl 

Vond je dit artikel over intermittent fasting interessant om te lezen? Lees dan ook: Raw vegan: hoe gezond is dat écht?