Met een plantaardig voedingspatroon leg je een heel nieuwe basis aan. Dat ondervond ook Tom van Oijen (37), die anderhalf jaar geleden de overstap maakte naar een vegan lifestyle. In zijn gratis e-boek BASE deelt hij zijn favoriete gerechten, die hartstikke makkelijk en laagdrempelig zijn. Wij stelden Tom een aantal vragen.

Wat was voor jou de reden om vegan te worden?

“Dankzij allerlei documentaires kreeg ik de inzichten die steeds meer mensen tegenwoordig hebben. Ik was al vegetariër, maar besefte dat de redenen om veganistisch te gaan eten net zo waar zijn als mijn redenen om eerder vegetariër te worden. Het klopte niet meer in mijn hoofd om dan wel goed te praten dat ik andere dierlijke producten at, maar geen vlees en vis. Mijn vriendin at al twee dagen per week vegan, maar dat was onhandig, want vaak deed ik boodschappen en zat er weer iets tussen wat niet helemaal vegan was. Daarom besloten we in november 2019 een maand lang, tot de feestdagen, helemaal plantaardig te eten. In het begin was het nogal een struggle, maar daarna bleek het zo ingebakken dat we het gewoon bleven doen. Zowel gezondheidsredenen als dierenwelzijn en het milieu spelen mee. Mijn reden om een dierlijk product niet te eten, heeft altijd te maken met een van die drie factoren.”

Hoe reageerde je omgeving toen je vegan werd?

“Ik vond het bijzonder om te merken wat het voor invloed had op mijn vriendengroep. Op de eerste barbecue had ik echt wel wat uit te leggen. Een paar haantjes in de groep vroegen wat ik aan het doen was. Toch reageerde het merendeel er meer jaloers op. Ze zeiden: ‘wauw, dat je dat kan! Dat zou ik zelf eigenlijk ook wel moeten doen.’ Dat is natuurlijk heel motiverend. Met uiteten gaan, zeggen mensen weleens dat ze eigenlijk net zo goed kunnen eten wat ik eet, want dat ziet er ook heel lekker uit. Waarom zouden ze dan wel dat ene ding eten met kip erin? Ik heb het idee dat ik een heel positieve invloed heb op mijn omgeving. Er wordt meer geïnteresseerd gereageerd dan dat ik kritiek krijg.”

Merkte je lichamelijke en geestelijke gevolgen van je overstap naar een plantaardig eetpatroon?

“Ja, zeker. Na onze proefmaand van veganistisch eten merkte ik een aanzienlijk verschil in mijn energielevel. En eerder had ik ’s morgens na een bak yoghurt met cruesli of havermout met fruit al snel een soort rommelmaag. Dat vond ik normaal. Het hoorde erbij. Toen ik overstapte op plantaardig eten was dat helemaal weg. Mijn maag en darmen werden heel rustig. Eigenlijk merkte ik daarna dus pas hoe onrustig mijn lichaam daarvoor was. En het voelt ook gewoon heel goed om plantaardig te eten. Als ik mensen in de supermarkt allerlei troep op de band zie leggen, denk ik: oh ja, ik ben toch wel lekker bezig! Dat geeft een positief gevoel.”

Je zei dat het in het begin een struggle was om vegan te eten. Hoe ben je die uitdaging aangegaan?

“Ik vond het verschrikkelijk dat ik mijn nieuwe usual suspect moest vinden in de supermarkt. Je moet heel goed zoeken en dat is in het begin wel een ding. Ik vroeg me af wat ik wel en niet kon eten. Zo ben ik eigenlijk tot mijn boek gekomen. Ik ben gewoon gaan verzamelen wat ik lekker vond. Dat was mijn redding om het mezelf makkelijker te maken. Na een tijdje bedacht ik dat ik daar vast wel meer mensen mee kon helpen.”

Je boek heet BASE. Waarom koos je voor deze titel?

“Mijn vriendin kwam daar opeens mee. Ik had al van alles bedacht, maar dit klopte gewoon helemaal. Een plantaardig eetpatroon is echt een nieuwe basis die je aanlegt. Er staan geen uitgebreide gerechten in om met je familie te eten met kerst. Het is echt bedoeld voor de gewone doordeweekse avonden. Als ik zelf ging googelen naar recepten, kwam ik allerlei uitgebreide dingen tegen en dacht ik: het is nu gewoon dinsdag en ik moet zo eten. Ik schrijf over de zoektocht in de supermarkt en geef een basisboodschappenlijst, omdat goed koken gewoon te maken heeft met veel in huis hebben. Ook staat er een lijst in met kruiden die je oneindig veel kan gebruiken. Vaak hoef je daarnaast nog maar heel weinig te kopen. BASE is dus echt de basis als je vegan wil gaan eten. En ik vond het gewoon een vette naam en weer eens wat anders.”

Waarom besloot je BASE als gratis e-book aan te bieden?

“Toen ik net begon aan het boek werd het al snel groter en groter. In het begin dacht ik: ik ga er gewoon vijf euro voor vragen. Ik zag wel vaker dat mensen hun e-book voor zo’n bedrag aanboden op hun website, maar ik merkte ook aan mezelf dat ik een boek dan eigenlijk nooit koop. Hierover had ik een gesprek met een vriend, die vroeg of ik het dan voor het geld doe en dat is helemaal niet zo. Ik word er juist gelukkig van als veel mensen het boek gebruiken en zeggen dat ze het superleuk vinden. Als 100 mensen het boek voor vijf euro zouden kopen, zou ik vijfhonderd euro verdienen, maar ik heb veel liever dat 150 mensen het downloaden zonder dat ik er iets aan verdien. Of het nu twee of vijf euro kost, geld is een drempel voor mensen. Gratis is gewoon beter. Ik was echt flabbergasted hoe enthousiast mensen reageerden, dus gratis is een goede call geweest.”

Welke boodschap wil je lezers van BASE meegeven?

“Ik hoop dat mijn boek mensen overtuigt een plantaardig eetpatroon te proberen. Ik weet dat veel mensen die het hebben gedownload flexitariërs zijn, en geen vegetariërs of veganisten. Ik hoop dat zij denken: vegan zat al een tijdje in mijn hoofd en zo wil ik het wel proberen. Ik wil het mensen heel makkelijk maken, want vaak doen ze zelf niet zoveel moeite. Het boek is daarom echt gemaakt voor gebruik op je mobiele telefoon. Zo kun je het makkelijk elke dag gebruiken, ook als je in de supermarkt staat en moet verzinnen wat je wilt eten. Ik hoop dat BASE een beetje kan bijdragen aan het makkelijk maken van vegan zijn.”

Wat is je lievelingsgerecht?

“Het is niet het meest romantische gerecht, maar als mensen om mijn lievelingsgerecht vragen, antwoord ik met veganistische shoarma. Als mensen dat maken, weten ze zeker dat ze nooit meer vlees hoeven te eten. Ik maak het ook weleens voor mijn vrienden als midnightsnack. Dat vinden ze echt fantastisch. Het is een geniaal gerecht, omdat het laat zien dat een broodje shoarma ook zonder enige dierlijke producten kan.”

Benieuwd naar BASE? Download het hier helemaal gratis en ga aan de slag!

Vond je dit interview met Tom van Oijen over BASE leuk om te lezen? Lees dan ook: Groen ouderschap met Kari van der Heide.