Duurzaam speelgoed van FSC-hout, plantaardig eten, milieuvriendelijke kinderkleding en ecologische poetsmiddelen. Kari van der Heide (33) past duurzaamheid op alle aspecten van het ouderschap toe. In haar boek De groene mama verkondigt ze haar boodschap niet van een of ander hoog paard, maar probeert ze andere (aanstaande) ouders op positieve wijze te inspireren hun eigen groene pad te volgen. In VGAN 01 2021 lees je een uitgebreid interview met Kari over groen ouderschap. Hieronder alvast een fragment.

Kari was dertien toen ze het boek ‘Het lied van de Raaf’ van Per Nilsson las. Hierin  verkondigt een man aan jongeren de boodschap dat je een einde aan je leven moet maken als je helemaal niets wil uitstoten. Een heftige conclusie om te lezen, zeker voor een tiener. Gelijk wist Kari dat er een alternatief moest zijn om voor de aarde te kunnen zorgen. “We leven op zo’n mooie planeet”, vertelt ze. “Het kan gewoon niet zo zijn dat niet meer leven de enige manier is om die te redden.” Door de jaren heen bewandelde ze langzaam maar zeker haar eigen groene pad. Op haar veertiende verhuisde ze van Curaçao naar Nederland en kon ze eindelijk zelf op de fiets naar McDonald’s. Hiervan droomde ze al jaren en na haar ritje trakteerde ze zichzelf op een visburger. Maar terwijl ze die at, voelde ze dat er iets niet klopte. Kari: “Het ging niet eens alleen erom dat ik het zielig vond voor het dier. Het voelde gewoon niet meer goed. In de tijd daarna merkte ik dat dat met steeds meer keuzes het geval was. Op mijn vijftiende leek het nog ingewikkeld een volledig milieuvriendelijke levensstijl voor elkaar te krijgen, maar toen ik ging studeren, kon ik daadwerkelijk bewustere keuzes maken. Zo stopte ik met het consumeren van zuivel.”

Groen ouderschap: bewandel je groene pad

Op haar 21e, toen Kari weer op Curaçao woonde, at ze in een restaurant nog wel een salade met ei. Maar bij thuiskomst werd ze steeds zieker. “Het was een heftige reactie op het laatste dierlijke eten dat nog in mijn voedingspatroon zat. Toen ik beter was, wist ik dat dit het was. Mijn lijf vertelde me dat het anders moest, dat ik meer in harmonie moest leven met wat van nature gezond voor me is, maar ook met wat de aarde nodig heeft. Vanaf toen ben ik me steeds meer en meer gaan verdiepen en vond ik wetenschappelijke onderbouwingen van waarom plantaardig eten een betere keuze is.” Na plantaardig eten volgden voor Kari natuurlijke en zero waste cosmetica, ecologisch schoonmaken en het verduurzamen van haar garderobe. “Het is echt een proces geweest. Met mijn boek hoop ik andere ouders te inspireren hun eigen groene pad uit te stippelen, op weg naar een groen leven dat in balans is met wat de aarde te bieden heeft.”

Dit is slechts een klein fragment van het interview met Kari van der Heide. Het hele verhaal, onder andere over wasbare luiers, plantaardig opvoeden en duurzaam speelgoed, lees je in VGAN Lifestyle Magazine 01 2021.

Vond je dit artikel over groen ouderschap interessant om te lezen? Lees dan ook: Duurzaam schoonmaken.