Zoals je misschien wel weet, heeft het prachtige paarse zomerkruid lavendel een kalmerende werking. Niets voor niets is het heel ontspannend om voor het slapengaan wat druppels lavendelolie op je kussen te sprenkelen. Lees meer over de kalmerende kracht van lavendel.

Het woord ‘lavendel’ komt van het Latijnse ‘lavare’, wat letterlijk ‘wassen’ of ‘baden’ betekent. Het kruid wordt dan ook van oudsher gebruikt in baden, bijvoorbeeld door de Romeinen. Oorspronkelijk komt lavendel uit gebieden die grenzen aan de Middellandse Zee, zoals Zuid-Europese landen, maar het komt ook voor in het noorden en oosten van Afrika en het Midden-Oosten, het zuidwesten van Azië en het zuidoosten van India. Het kruid kent meer dan 30 soorten, tientallen subsoorten en honderden kruisingen en cultivars.

Kalmerende werking

De kracht van lavendel is dat het een kalmerende werking heeft, zowel psychisch als fysiek. Zo verbetert het je immuunsysteem, kan het helpen je spijsvertering te verlichten en helpt het bij zenuwpijnen. Mensen die lijden aan PMS, een depressie of uitputting kunnen er bovendien baat bij hebben omdat het je humeur verbetert en ervoor zorgt dat je rustig wordt. Ook blijkt uit studies dat lavendel waarschijnlijk een therapeutisch effect kan hebben bij neurologische problemen en heeft het een ontstekingsremmende, antibacteriële, anti-schimmel en antioxiderende werking. Het kan pijn verminderen, helpen bij acne en kalmeert je maag. Op allerlei manieren komen je lichaam en geest er dus mee tot rust, wat het zeker waard maakt om dit kruid te gebruiken.

Lavendel tot je nemen

Een bekende manier om (gedroogde) lavendel tot je te nemen, is via het drinken van thee. Ook kun je het in geurzakje doen en dat tussen je kleding of ondergoed of op je nachtkastje leggen. Je kunt lavendel gebruiken in bad of er zelf lavendelolie van maken. Die olie kun je gebruiken tijdens een massage, maar je kunt er ook een beetje van op je kussen of hals sprenkelen voor het slapengaan. Maar wist je dat je er ook mee kunt koken? De frisse, licht zoete smaak gaat goed samen met citroen en munt. Verwerk het bijvoorbeeld in ijs, siroop, citroenmadelaines of scones, of gebruik het ter garnering.

Vond je dit artikel over de kalmerende kracht van lavendel interessant om te lezen? Lees dan ook: Kruiden uit eigen keuken.