Kom je ’s morgens maar moeilijk uit bed en heb je vaak haast om je klaar te maken? Dan is de kans groot dat je dat gevoel overal bij je blijft dragen. Met deze yogaoefeningen begin je vredig aan een nieuwe dag.

Voor het beoefenen van een paar asana’s (oefeningen) en een meditatie hoef je echt geen uur eerder op te staan. Tien minuutjes kan al genoeg zijn om te gronden in de nieuwe dag. Laat je telefoon even links liggen als je wakker wordt en vul je hoofd niet gelijk met drukte en de levens van anderen. Door ’s ochtends yogaoefeningen te doen start je bewust en energiek aan de dag en ga je klachten als stijfheid tegen. Natuurlijk kun je ’s morgens ook een (korte) yogales volgen, bijvoorbeeld via YouTube, als je daar tijd voor hebt of neemt. Enkele asana’s kunnen echter ook al een groot verschil maken.

Drie yogaoefeningen voor ’s ochtends

  • Gedraaide buikhouding

Voor deze asana hoef je je bed niet eens uit te komen. Ga op de rug liggen met je armen naast je uitgestrekt, in een T-vorm. Adem diep in en breng je knieën omhoog, richting je borst. Bij het uitademen breng je je knieën naar rechts en draai je je hoofd naar links. Blijf een halve minuut in deze houding liggen en draai je knieën en hoofd vervolgens naar de andere kant.

Deze yogaoefening maakt je lichaam ’s ochtends wat soepeler en is goed voor je borst en onderrug.

  • Kat-koehouding

Voor deze asana ga je op je handen en knieën zitten, met je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Bij de inademing beweeg je je hoofd en borst naar voren en omhoog. Je rug gaat daardoor iets hol staan. Kijk naar het plafond. Bij de uitademing breng je je hoofd naar beneden, trek je je navel in en maak je een bolle rug. Herhaal deze oefening een aantal keer op het ritme van jouw ademhaling.

Deze yogaoefening zorgt voor meer flexibiliteit in je rug en opent je borst.

  • De zonnegroet

De zonnegroet wordt oorspronkelijk beoefend bij het opkomen van de zon en zorgt ervoor dat je je dag energiek kunt beginnen. Je kunt het bijvoorbeeld ook beoefenen als warming-up tijdens een yogasessie. Het beoefenen van de zonnegroet vereist een aantal vaste stappen. Lees deze van tevoren goed door of bekijk een video om te zien hoe je dit het beste aanpakt.

De zonnegroet heeft vele voordelen, zoals het zorgen voor een goede doorstroming van energie in je lichaam, een betere bloedsomloop en diepe ontspanning.

Meditatie

Na het uitvoeren van deze yogaoefeningen wordt aangeraden om te mediteren. Daarbij richt je je naar binnen en kom je tot ontspanning. Focus je alleen op je ademhaling en niet op andere gedachten. Kijk ernaar als ze voorbij komen, maar sta er verder niet bij stil. Dit vereist oefening en zal bij de een beter lukken dan bij de ander. Het kan eventueel helpen om te kijken naar een kaars om je beter te focussen. Probeer een of meerdere van bovenstaande asana’s, gevolgd door een korte meditatie, toe te passen in je ochtendritueel. Je zult zien dat dit positieve effecten heeft op je gevoel voor de rest van de dag.

Vond je dit artikel over yogaoefeningen interessant om te lezen? Lees dan ook: Alles over yama’s en niyama’s – de basis van yoga.