Bij plantaardige melk komt amandelmelk waarschijnlijk als een van de eerste opties bij je op. Helaas is deze zuivelvervanger niet zo onschuldig als sommigen doen geloven. Dit is waarom je voor het welzijn van de bijen beter kunt kiezen voor soja- of havermelk.

Amandelmelk werd in de middeleeuwen al gebruikt omdat het goedkoper was dan koemelk en langer houdbaar. Ook vandaag de dag maken we er maar al te graag smoothies mee en gebruiken we deze zuivelvervanger bij het bakken en in onze favoriete gerechten. Helaas kost dat massaal het leven van bijen. Dennis Arp, een imker die al veertig jaar in het vak zit, vertelt in een interview met de Britse krant The Guardian al hoe hij in de winter van 2018-2019 maar liefst 12% van al zijn bijen verloor door de productie van amandelen. In totaal overleden er in de Verenigde Staten in die periode 50 miljard bijen. Dat is een derde van de totale populatie.

Oorzaken van sterfte voor amandelmelk

Hoe kan dat? 80% van alle amandelen wereldwijd komt uit Central Valley in Californië. Daar worden hele monoculturen met amandelbomen aangelegd voor de productie van onder andere amandelmelk. Bijen zijn nodig voor de bestuiving van al die amandelbomen. De enorme amandelboerderijen in Californië worden bespoten met pesticiden om het hoofd te bieden aan ziektes en plagen. Ook moeten overige planten en bomen in het gebied wijken voor amandelbomen, wat impact heeft op de biodiversiteit. Daardoor hebben bijen in het gebied een tekort aan voedsel. Ook de snelle verspreiding van ziektes onderling vormt een bedreiging voor het leven van de bijen. Ziektes verspreiden zich makkelijker omdat bijen uit heel het land in de winter massaal samenkomen in Californië. Uit alle hoeken van het land brengen ze ziektes mee, die ze vervolgens ook weer mee terugnemen en verder verspreiden onder andere bijen.

Alternatieven bij-vriendelijke amandelmelk

Helaas gebeurt er nog niet genoeg om dat te stoppen. De verkoop van honing is namelijk veel minder lucratief dan het uitlenen van bijenkoloniën aan megaboerderijen in Californië. Of dat niet anders kan? Ondanks de ver gevorderde industrialisatie zijn er nog steeds bijen nodig voor de bestuiving van amandelbomen. Wel wordt er gekeken naar bij-vriendelijke alternatieven. Zo presenteert Bee Better een programma waarin staat dat allerlei wilde planten in de omgeving van de amandelboerderijen de biodiversiteit diverser kunnen maken, wat noodzakelijk is voor het overleven van bijen. Ook zou het gebruik van pesticiden zoveel mogelijk moeten worden beperkt. IJsmerk Häagen-Dazs ging als eerste een samenwerking aan met Bee Better en biedt bij-vriendelijke amandelproducten aan.

Wat kun jij doen?

Ben je geschrokken van de massale bijensterfte voor de productie van amandelmelk? Kies dan eens wat vaker voor een alternatief. Dat is bovendien voedzamer, want in amandelmelk zelf zitten niet veel voedingsstoffen. De proteïnen en calcium uit amandelen gaan namelijk verloren bij het proces van de melkproductie. Amandelmelk bestaat daarom vooral uit water met een vleugje amandel. Kies liever voor sojamelk, waarin meer plantaardige eiwitten zitten, of, als je dat te zoet vindt, voor havermelk.