Niets lekkerder dan buiten genieten van de eerste zonnestralen. Zit het idee van een eigen moestuin(tje) al een tijdje in je hoofd? Wacht dan niet langer. Nu is de perfecte tijd om te beginnen met het zaaien van je eigen gewassen. Wij geven een aantal moestuintips.

Een eigen moestuin heeft vele voordelen. Het verbouwen van je eigen groenten en fruit is niet alleen een leuke en lekkere bezigheid, het is ook duurzaam en het zorgt ervoor dat je (onbewust) veel beweegt. Ga aan de slag en leg met behulp van onderstaande tips je eigen moestuin aan.

Begin met makkelijke groenten

Start met groenten die simpel te telen zijn, zoals sla, courgette en radijs. Deze hebben relatief weinig verzorging nodig en zullen dus niet snel mislukken.

Houd een zaaikalender in de gaten

Het juiste zaaimoment verschilt per groente. Houd de weersvoorspellingen goed in de gaten en maak gebruik van een zaaikalender, waarop je precies ziet in welke maand je wat kunt zaaien.

Maak gebruik van je eigen compost

Bepaal de grondsoort in je moestuin. Grond kan bestaan uit zand, klei of een mix van aardesoorten. Je kunt je eigen compost gebruiken om de grond te verbeteren en te verrijken met voedingsstoffen. Je eigen compost maak je met groenafval uit de keuken en de tuin, bijvoorbeeld gemaaid gras.

Niet te diep zaaien

Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. Zaai het zaadje zo diep als het verticaal groot is. Is je zaadje dus 3 cm lang? Zaai het dan 3 cm onder de grond.

Zaai in potten

Heb je een kleine tuin of alleen een balkon? Niet getreurd! Ook dan kun je je eigen gewassen verbouwen. Als je pot diep genoeg is voor de wortels, kun je er in principe alles in laten groeien. Ook kun je gebruik maken van kleine klimrekjes langs je muren of schutting. Zo kun je kleine groentesoorten verticaal laten groeien. Bovendien kun je groenten voorzaaien in een pot. Zodra de plantjes twee zaadjes hebben, plaats je ze in een apart potje. Dit heet ‘verspenen’.

Zorg voor biodiversiteit in de moestuin

Voor een gezonde moestuin is biodiversiteit van belang. Bijen zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor de bevruchting van bloemen. Plant daarom naast eetbare planten ook bloemen in of rondom de moestuin. Heb je veel plek in je tuin? Dan kun zelfs een (kleine) vijver aanleggen om de biodiversiteit te vergroten. Water trekt bijvoorbeeld libellen en kikkers aan, die ervoor zorgen dat respectievelijk minder luizen en slakken in je tuin komen. En maak, vanzelfsprekend, geen gebruik van pesticiden of andere chemische stoffen, zodat de insecten, vissen in nabijgelegen sloten en bodemdieren niet worden vergiftigd.

Een van de belangrijkste moestuintips: Begin klein

Droom je van een grote lap grond op een hoogstamboomgaard? Onthoud dan dat je het beste klein kunt beginnen. Als je eenmaal feeling krijgt voor het moestuinieren, zal je tuin alleen maar uitbreiden.

Vond je dit artikel over moestuintips voor beginners interessant om te lezen? Lees dan ook: Kruiden uit eigen keuken.