De Europese Unie wil plantaardige zuivel censureren. Termen als ‘romig’, ‘smaakt als parmezaan’ en zelfs ‘zuivelvrij’ worden volgens dit plan verboden op verpakkingen van plantaardige producten. Wij leggen uit wat je hierover moet weten en wat je ertegen kunt doen.

Het Europees Parlement keurde in oktober een wetsvoorstel goed over het verbieden van termen als ‘yoghurt’, ‘kaas’, maar ook ‘romig’ op plantaardige producten. Ook wordt het voor producenten verboden om vergelijkbare verpakkingen te creëren als die van dierlijke producten. Yoghurtpotten en melkkartons voor plantaardige producten moeten dus uit de schappen verdwijnen. Bovendien mag de klimaatimpact gebaseerd op de CO2-uitstoot van plantaardige producten en zuivelproducten niet langer worden vergeleken en moeten ook foto’s van wit schuim in een cappuccino het veld ruimen….

Waarom plantaardige zuivel censureren?

Waar is dat goed voor? Het Europees Parlement brengt het argument van consumentenbescherming naar voren. Voor de consument zouden deze benamingen en foto’s op plantaardige verpakkingen verwarrend of zelfs ‘misleidend’ kunnen zijn. Gelukkig leggen vegan producenten zich hier niet zomaar bij neer. In de aanloop naar de zitting van de Europese Raad over het wetsontwerp publiceerde Oatly een publiciteitscampagne. Daarin stelt de Zweedse havermelkproducent dat mensen op basis van de huidige verpakkingen prima het onderscheid kunnen maken tussen zuivelproducten en plantaardige varianten.

Tekst gaat verder onder de video

https://youtu.be/1rCc8-uGAj0

Teken de petitie!

Ook ProVeg Nederland is een actie gestart om het verbod tegen te gaan. Volgens deze organisatie spreekt het Europees Parlement zichzelf tegen. Aan de ene kant wil het namelijk inzetten op duurzame innovatie, maar nu zorgt het er juist voor dat producenten van duurzame plantaardige producten zichzelf in allerlei bochten moeten wringen. En welke consument zit nu te wachten op dit soort censuur? ProVeg Nederland startte daarom een petitie om de plantaardige zuivelcensuur te stoppen. Als deze censuur zou doorgaan, zou dat namelijk helemaal ingaan tegen de gewenste verschuiving naar duurzame eetgewoonten, die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken. Wil je graag opkomen voor de producten van jouw favoriete plantaardige producten? Teken dan de petitie en deel deze met vrienden!

Vond je dit artikel over het censureren van plantaardige zuivel interessant om te lezen? Lees dan ook: Zo herken je greenwashing.