In de westerse wereld zijn we al decennia lang in de ban van diëten. Op zoek naar dé oplossing om gezond te eten en in shape te blijven, proberen we massaal allerlei voedingsschema’s en foodtrends. Het antwoord is volgens voedingsdeskundigen echter heel eenvoudig: intuïtief eten.

Als kind aten we onbewust al wanneer we honger hadden. Dat was iets heel natuurlijks waarbij we niet hoefden na te denken. Naarmate we ouder worden, eten we echter veel meer ‘met ons hoofd’. We leggen onszelf allerlei regeltjes op en eten vaak omdat we daar mentaal zin in hebben, ook al heeft ons lichaam geen honger. Terwijl sommigen zichzelf verliezen in strenge dieetapps en anderen niet kunnen stoppen met calorieën tellen, is intuïtief eten de oplossing om beter in je vel te zitten. Zo kun je zonder teleurstelling of frustratie alles eten waar je zin in hebt, zonder er een schuldgevoel aan over te houden.

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten is heel simpel en draait om één ding: luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft een signaal af als je honger hebt en dus als het tijd is om te eten. Laat je verstand (‘maar het nog te vroeg’ of ‘het is al laat’) niet de overhand nemen. Als jij om negen uur ’s avonds nog fysiek honger hebt, heeft je lichaam blijkbaar voedsel nodig. Intuïtief eten is daarmee de tegenhanger van emotioneel eten, waarbij je eet omdat je boos, verdrietig of verveeld bent. Die emoties kun je op een andere manier stillen dan met eten. Denk aan het maken van een wandeling, het bellen van een vriend(in) of het maken van een schilderij.

Intuïtief eten in de praktijk

Je lichaam doet er ongeveer twintig minuten over om aan te geven hoe verzadigd je bent. Door te snel te eten loop je daardoor het risico om te veel te eten. Eet rustig en leg je bestek af en toe even neer. Ook op je vaste snackmomentjes kun je intuïtief eten toepassen. Ben jij bijvoorbeeld iemand die op een bepaald moment van de dag een koekje bij de thee neemt? Doe dat voortaan dan niet als je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Je hoeft niet te eten om te eten, net zoals je geen honger hoeft te lijden als je lichaam eten nodig heeft. Voelen wanneer je honger hebt, kan in het begin nog best een uitdaging zijn. Het knorren van je maag en laag zitten in je energielevel zijn in ieder geval tekenen dat je iets voedzaams kunt gebruiken.

Positieve effecten van intuïtief eten

Uit onderzoek blijkt dat intuïtief eten gelijk staat aan het hebben van een stabiel gewicht. Jezelf allerlei beperkingen opleggen wanneer het gaat om eten zorgt juist voor gewichtsschommelingen. Ook blijkt uit onderzoek dat intuïtief eten zorgt voor een beter psychologisch welzijn en een lager BMI. Een positieve houding ten opzichte van eten en het niet langer categoriseren van eten in ‘goed/slecht’, maar eerder in ‘voedzaam’ en ‘smaakvol’, kan ook helpen bij een positiever zelfbeeld. Je lichaam is het huis waarin je continue woont. Door ernaar te luisteren en het te behandelen met respect, voed je jezelf met liefde en zelfacceptatie.

Intuïtief eten: bewust en dankbaar eten

Een onderdeel van intuïtief eten is bewustzijn en dankbaarheid. Sta stil bij wat je eet, bij waar het vandaan komt en hoe het je lichaam zal voeden. Natuurlijk is het ook belangrijk om van je maaltijd te genieten. Experimenteer met smaken die je lekker vindt en maak er écht een moment van, waarbij je stopt zodra je voldaan bent. Drink tussendoor genoeg water en neem de tijd om goed op elke hap te kauwen, zodat je beter kunt genieten van wat je eet. En rommelt je maag ’s avonds omdat je zin hebt in een stukje chocola? Neem het dan, maar doe dat omdat je lichaam erom vraagt, niet omdat je denkt dat je het ‘moet’ nemen als avondsnack.

Wat denk jij? Ben je geïnspireerd geraakt om intuïtief eten uit te proberen?

Vond je dit artikel over intuïtief eten interessant om te lezen? Lees dan ook: Wat zijn wholefoods? en Wat is clean eating?