Ervoor zorgen dat je genoeg beweegt en niet vergeten contact te onderhouden met de buitenwereld. Maandenlang thuiswerken in tijden van een lockdown valt niet mee. Wij verzamelden een aantal tips die je in deze tijden helpen sane te blijven.

1. Creëer een fijne werkplek voor het thuiswerken

Werken aan de keukentafel is toch net iets anders dan aan je ergonomisch verantwoorde bureau en bureaustoel op kantoor. Zorg ervoor dat je goed zit en een rechte houding hebt. Niemand heeft na maanden thuiswerken zin in rugklachten. Ook niet onbelangrijk is de inrichting en het gevoel van je werkplek. Zorg het liefst voor een rustige plek, waar je niet gestoord kunt worden. Houd je werktafel rustig. Dat zorgt voor rust in je hoofd. Zorg eventueel  voor wat achtergrondgeluid. Streamingsdiensten als Spotify bieden speciale focuslijsten aan. En laat je werkplek voor en na je werk even doorluchten, zodat er voldoende frisse lucht binnen is. Zet de verwarming niet té hoog, maar zorg er ook voor dat het niet te koud is. Leg eventueel een dekentje over je benen en maak gebruik van geurstokjes of-diffusers met bijvoorbeeld eucalyptusgeur voor extra comfort.

2. Haal elke dag een frisse neus

In een interview met Happinez vertelde de Londense psychotherapeut Julia Samuel dat ze haar cliënten vertelt in deze coronatijd aan twee dingen prioriteit te geven: contact houden met geliefden en dagelijks bewegen in de buitenlucht. En dat is niet voor niets. Een frisse neus halen geeft een boost aan onze creativiteit en aan ons probleemoplossend vermogen. In je middagpauze of voor je werk een blokje om is dus heel effectief voor je productiviteit. Ook werkt de natuur stressverlagend. Buiten ontspant je zenuwstelsel, waardoor het stresshormoon cortisol verlaagt, net als je hartslag en bloeddruk. Na een lange dag thuiswerken is een blokje om dus ook zeker een goede manier om los te komen van je werkdruk en ontspannen aan je avond te beginnen.

3. Onderhoud contact met je familie, vrienden en collega’s

In een tijd waarin het onmogelijk is elkaar fysiek te ontmoeten en omhelzen, is contact juist zo belangrijk. Natuurlijk is facetimen niet hetzelfde dan elkaar in het echt zien, maar het is essentieel om nog steeds veel samen te kletsen en lachen. Kleine gebaren als je geliefden elke dag een lief berichtje sturen worden ook meer gewaardeerd in deze tijden. En stuur elkaar af en toe een kaartje of een klein cadeautje, zoals zelfgebakken koekjes of een stukje taart. Zo laten we zien dat we aan elkaar denken.

4. Zorg voor structuur in je dag

In principe zou je elke dag om andere tijden kunnen thuiswerken, maar de ene dag om acht uur ’s morgens beginnen en de andere dag pas om elf uur, is niet bevorderend voor de rust in je hoofd. Werk het liefst op vaste tijden, die het beste bij jou passen. Ben je ’s ochtends heel productief? Begin dan vroeg en stop na je gemaakte uren op tijd in de middag. Lig je liever langer in bed? Begin dan later en werk langer door, maar niet tot ’s avonds laat. Het is belangrijk dat je voor het slapengaan genoeg tijd hebt om af te schakelen van je werk.

5. Verdeel je dag in blokken

Voor studenten en thuiswerkers geldt hetzelfde: het is onmogelijk de hele dag door je concentratie hoog te houden. Verdeel je dag dus in blokken van een of twee uur en houd tussendoor telkens een korte pauze van vijf minuten, waarin je de benen even strekt, koffie of thee zet en loskomt van je beeldscherm. Daarna kun je dan veel beter verder. De lunchpauze in het midden van de dag is uiteraard langer, afhankelijk van de afspraken met je werkgever meestal een half uur tot een uur. Daarin kun je naar buiten gaan om een frisse neus te halen, even een tijdschrift of boek lezen, serie kijken of iets anders doen waarvan je ontspant.

6. Vermijd overwerken

Op kantoor stopte je om een bepaalde tijd ook met werken om naar huis te gaan. Dat je nu al thuis bent, betekent niet dat je langer door moet werken. Om half zes klaar zijn, betekent ook echt om half zes klaar zijn. Natuurlijk kun je nog even een zin aftypen of een mail beantwoorden, maar meer dan dat moet het ook niet zijn. Voor je het weet zit je een uur later nog steeds achter je computer, terwijl dit juist je welverdiende vrije tijd is. Van méér werken ga je echt geen betere resultaten leveren. Zorg er liever voor dat je effectief werkt en een goede balans houdt tussen werk en privé.

7. Doe één ding tegelijk

Door te veel tegelijk te doen, voel je je aan het einde van de dag gesloopt. Tussendoor drie wasjes draaien, even de badkamer poetsen en de vaatwasser leegruimen zorgen ervoor dat je afgeleid raakt van je werk en automatisch drukker wordt in je hoofd. Je hebt simpelweg meer dingen om rekening mee te houden. Maak elke dag een goede planning en neem op een bepaald tijdstip de tijd voor je huishoudelijke taken. Die doe je dus niet tussen je werk door. Als je werkt, ben je ook alleen gericht op die taak. Belangrijk hierbij is om ook je partner, gezin of huisgenoten te vertellen dat ze je tijdens werktijd niet mogen storen. Alles wat niet heel belangrijk is, kan wachten tot daarna.

Vond je dit artikel over sane blijven tijdens het thuiswerken interessant om te lezen? Lees dan ook: Zo kom je tot rust na een drukke dag.