Ken je het gevoel na een drukke dag helemaal uitgeblust te zijn? Je hebt nergens puf voor en kunt moeilijk ontspannen. Wij verzamelden een aantal tips die je helpen je dag ‘los te laten’ en terug bij jezelf te komen.

Mediteer

Misschien ben je al bekend met mediteren, misschien niet. Het hoeft in ieder geval niet moeilijk te zijn en het helpt je de connectie met je ware zelf terug te vinden. Zorg ervoor dat je je op een rustige, comfortabele plek in huis bevindt waar je niet gestoord kunt worden, of vertel je gezin of huisgenoten dat ze even niet mogen binnenvallen. Zet een rustig, ontspannen muziekje op of kies juist voor stilte. Leg een aantal fijne kussens en warme dekens klaar. Sluit je ogen, adem diep in en uit en stel je voor hoe de spanning je lichaam verlaat, van je hoofd naar beneden. Probeer je bewust te zijn van het ‘nu’. Komen er gedachtes voorbij? Kijk er dan naar, forceer ze niet om weg te gaan. Kijk ernaar, maar vind of voel er niets bij. In het begin kan dit moeilijk zijn, maar door te oefenen zal het steeds makkelijker worden. Tegenwoordig zijn er ook apps en podcasts die je kunnen helpen mediteren. Denk aan de app ‘Headspace’ en aan de Magische Momenten Podcast van Dolly Heuveling van Beek op Spotify.

Schrijf het van je af

Een dagboekje bijhouden suf en saai? Helemaal niet! Het helpt je juist te reflecteren op je dag. Probeer na een lange dag in een notitieboekje 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent of waar je blij van wordt. Of zie het abstracter. Schrijf wat in je opkomt. Het hoeft niet logisch te zijn en je hoeft het aan niemand te laten zien. Schrijven kan een uitlaatklep zijn om alles letterlijk van je af te zetten.

Luister naar je favoriete muziek

Iets wat altijd helpt: je even alleen terugtrekken en luisteren naar je favoriete muziek. Ook kun je op je muziekapp of YouTube op zoek gaan naar nieuwe artiesten!

Neem een fijne douche

Neem een warme douche. Zorg ervoor dat je altijd heerlijk ruikende doucheschuim of olie in huis hebt, die je op dit soort momenten kunt gebruiken. Neem tijd voor een haar- en gezichtsmaskertje en smeer jezelf daarna in met je favoriete bodylotion. Zo ga je heerlijk rozig naar bed.

Drink groene thee

Een kop thee doet wonderen. Alleen al het ruiken van je favoriete thee kan ervoor zorgen dat je ontspant na een drukke dag. Het hoeft niet per se groene thee te zijn, maar dat kan wel. Daarin zit namelijk theanine, een stofje dat stresshormonen als cortisol vermindert. Net voor bedtijd kun je het beste terugvallen op speciale bedtijdmelanges, bijvoorbeeld met kamille, venkel en valeriaan.

Doe een aantal rek- en strekoefeningen

Heb je de hele dag op kantoor gezeten? Of voel je dat je je spieren even moet rekken? Doe dan een aantal simpele rek- en strekoefeningen, die je helpen je mobiliteit te vergroten. Op apps als Pinterest vind je heel veel voorbeelden van oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen na een drukke dag.

Maak een wandeling

Ga naar buiten en haal een frisse neus. ’s Avonds wandelen zorgt ervoor dat je tot rust komt en dat je weer helemaal tot jezelf komt. Onderweg kun je naar je favoriete muziek of podcast luisteren, maar je kunt er ook voor kiezen om juist aanwezig te zijn in het moment en te luisteren naar de geluiden om je heen en de stilte.

Lees

Lezen is altijd een goed idee. Jezelf helemaal verliezen in een goed boek zorgt ervoor dat je los komt van de waan van de dag en ontspant. Dat kan een non-fictieboek zijn, een biografie of misschien zelfs een kookboek, waaruit je inspiratie haalt voor nieuwe recepten en een lijstje maakt met gerechten die je wilt proberen. Het kan ook een fictief boek zijn: een roman of een thriller. Voor iedereen is er wel wat!

Tekenen of schilderen

Ben je creatief? Ga dan aan de slag met potloden of verfkwasten en teken of schilder wat je op dat moment voelt, in een stijl die het beste bij jou past. Misschien teken of schilder je graag personen, misschien de natuur of juist een stilleven van een mooie ruimte. Het kan van alles zijn. Ga aan de slag en zie waar het eindigt.

Kijk je favoriete serie of begin aan een nieuwe

Ook al is het juist goed om even los te komen van een beeldscherm, het kijken van je favoriete serie kan ervoor zorgen dat je helemaal ontspant. Kruip op je favoriete plekje op de bank of lekker in bed, zorg voor warme dekens en draag je pyjama of een comfortabele huisoutfit. Misschien heb je behoefte om een goede serie te herkijken of begin juist aan een nieuwe serie waarover je goede verhalen hebt gehoord of die je leuk lijkt. Wil je alleen kort iets kijken? Dan zijn sitcoms als Friends en Modern Family altijd een goede optie. Of houd je juist van reality? Ook daarvan is er aanbod genoeg.

Vond je dit artikel over tot rust komen na een drukke dag interessant om te lezen? Lees dan ook: Waarom je elke dag zou moeten wandelen.