Puur, seizoensgebonden en lokaal. In een macrobiotisch voedingspatroon staat de kracht van de natuur centraal. Wij zochten voor je uit wat de voordelen zijn van macrobiotisch eten, zowel voor jou als voor de aarde.

Macrobiotiek. Het woord zelf zegt je misschien niet zoveel, maar het betekent niets meer dan voedingspatroon waarin de natuur centraal staat. Dit eetpatroon berust op het zenboeddhisme, waarbij alles draait om evenwicht tussen yin en yang. Het woord macrobiotisch stamt af van de Griekse woorden ‘makros’ (groot) en ‘bios’ (leven). In de macrobiotiek wordt ervan uitgegaan dat de natuur heel slim is en dat de kwaliteit van voedsel invloed heeft op je manier van leven.

Natuurlijke voeding

Volgens de macrobiotiek zorgt de combinatie van eenvoud en evenwicht voor een lang, gelukkig en gezond leven. De sleutel hiertoe is een voedingspatroon met pure, onbewerkte voeding, die in overeenstemming staat met de natuur op een bepaald moment. Roken, alcohol, cafeïne, ongeraffineerde suikers, fabrieksvoeding en voedsel uit pakjes passen niet in een macrobiotisch voedingspatroon. Het natuurlijke evenwicht in voeding wordt juist bereikt door het eten van granen als volkoren tarwe en boekweit en groenten. Daarbij is er een verschil tussen Yin- en Yang-groenten. Yin-groenten groeien het best in een warm klimaat, bevatten meer vocht en groeien naar boven toe. Denk daarbij aan sla. Yang-groenten groeien beter in een koud klimaat, zijn droger en groeien naar beneden. Denk daarbij aan wortelen. Een belangrijk uitgangspunt van macrobiotische landbouw is dat gewassen niet worden behandeld met kunstmest of groeien in kassen. Alles gebeurt volledig biologisch of biodynamisch en groeit in een gezonde grond.

Biologische en biodynamische landbouw

In de biologische en biodynamische landbouw wordt geen gebruik gemaakt kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en synthetische kleurstoffen of E-nummers. De biodynamische landbouw gaat nog een stapje verder dan de biologische landbouw. Hierin wordt de bodem gezien als de basis, die onder andere wordt versterkt met mest en compost. Biodynamische boeren streven ernaar de samenhang tussen mens, dier, plant en bodem te versterken. Ze zien de grond als levend organisme en zorgen ervoor dat die schoon en puur blijft. Door te luisteren naar wat de natuur te vertellen heeft, kunnen boeren beter op natuurlijke processen voortbouwen.

Seizoensgebonden

Een ander belangrijk onderdeel van een macrobiotisch voedingspatroon is eten met de seizoenen mee. Wat de grond op dat moment te bieden heeft, is wat je lichaam nodig heeft. Daarmee voldoe je volgens de macrobiotiek vanzelf aan het evenwicht van yin en yang. Tijdens een hittegolf in de zomer eet je bijvoorbeeld tropisch fruit en een frisse salade met komkommer en watermeloen. Die voeding vormt een tegenstelling met de hoge temperaturen en zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Op koude, gure winterdagen word je juist verwarmd door het eten van een stoofschotel, soep of groot bord boerenkool.

De kracht van macrobiotisch eten

Een macrobiotisch voedingspatroon zorgt voor balans in je voeding en je leefomgeving. Dat is iets waarnaar veel mensen tegenwoordig op zoek zijn. Een gezond lichaam gaat hand in hand met een gezonde geest. Voedsel is onze brandstof. Door je lichaam te voeden met pure, ongeraffineerde voeding, krijg je meer energie. Ook is het volgens de macrobiotiek belangrijk om goed te kauwen, zodat het grootste gedeelte van je voeding snel verteert en je met meer aandacht stilstaat bij je eten. Dat gaat hand in hand met dankbaarheid. Wat denk jij? Heb je zin gekregen om een macrobiotisch voedingspatroon te proberen?

Vond je dit artikel over macrobiotische voeding interessant om te lezen? Lees dan ook: Wat zijn wholefoods? en Wat is clean eating?