Met een vegan lifestyle zorg je beter voor jezelf én voor de wereld om je heen. Maar waarom vegan? Hieronder lees je een paar belangrijke voordelen van veganisme.

Waarom vegan? Voordelen voor de planeet

Als vegan merk je misschien niet meteen welk positief effect jouw keuze voor de aarde heeft, omdat dit niet tastbaar is. Toch maak je wel degelijk een verschil! Dat heeft alles te maken met het principe van vraag en aanbod. Een ander gaat echt niet dubbel zoveel dierlijke producten eten omdat jij vegan bent geworden. Wat jouw verschil concreet betekent? Je draagt niet meer bij aan alle het weghalen van enorme hoeveelheden grondstoffen als water, land, voer en afvalproducten als mest, die nodig zijn voor het maken van dierlijke producten. Ook kun je in de documentaire Cowspiracy zien dat er elk jaar 90 tot 100 miljoen vissen uit de oceanen worden gevist voor consumptie. En de vee-industrie is de grootste veroorzaker van ontbossing en bodemvervuiling, waardoor plant- en diersoorten uitsterven. Er is 136 miljoen hectare aan regenwoud gekapt voor de vervuilende vee-industrie. Om nog maar niet te spreken van de enorme hoeveelheden afval die de vlees- en zuivelindustrie veroorzaakt. Zo produceert een boerderij met 2.500 melkkoeien dezelfde hoeveelheid afval als een stad met 411.000 inwoners. En uit onderzoek blijkt dat de watervoetafdruk (de hoeveelheid water die nodig is voor het hele proces van slachten tot verpakken) van een stukje biefstuk gelijk staat aan 45 keer douchen, 10 keer met de auto door de wasstraat en 257 keer de wc doortrekken. Als vegan heb je dus wel gelijk een positieve invloed op de planeet!

Voordelen voor de dieren

We kennen allemaal de verschrikkelijke verhalen, en misschien zelfs de beelden, die horen bij het vetmesten, ophokken, niet-verdoofd slachten en barbaars behandelen van dieren. Veel vleeseters sluiten daarvoor hun ogen en weten liever niet waarde schnitzel op hun bord vandaan komt, maar daarmee bestaat het dierenleed nog wel. Zo zitten 12,4 miljoen varkens opgesloten in Nederlandse schuren, gaan 15,9 miljoen varkens jaarlijks naar een Nederlandse slachterij en moeten 30 miljoen biggetjes per jaar veelal onverdoofd voelen hoe hun staartje wordt afgebrand. Om nog maar niet te spreken van de kuikentjes die in zes weken uitgroeien tot vleeshompen en de legkippen die minder dan 2 A4’tjes leefruimte hebben per kip. Meer informatie over de miserabele leefsituatie in Nederland van varkens, kippen, koeien, kalfjes, runderen, eenden, geiten en andere dieren in de vee-industrie kun je vinden op de website van Wakker Dier. Uit cijfers van Wakker Dier blijkt dat een vegetariër gemiddeld 727 dieren in zijn of haar hele leven bespaart. Een vegan bespaart nog veel meer! Ook al verdwijnt al het dierenleed helaas niet door jouw keuze om vegan te worden, weten dat je niet bijdraagt aan de dood van dieren is een enorme troost. En elk gered dier is er één!

Voordelen voor je gezondheid

Vegan zijn heeft niet alleen een positieve invloed op de wereld om je heen, maar ook op jezelf! Puur plantaardig eten heeft veel gezondheidsvoordelen. Door van bewerkte dierlijke producten over te stappen op volle granen, fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden krijg je meer vezels, antioxidanten, kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine A, C en E binnen. Ook lijken vegans een lagere bloedsuikerspiegel te hebben dan niet-vegans en lagere risico’s op ziektes als hartaandoeningen en meer. Lees hier meer daarover. Zorg er wel voor dat je wegblijft van te veel vegan fastfood als vegan donuts, koekjes, taart en chips. Natuurlijk mag je jezelf af en toe op iets ongezonds trakteren, maar een gezonde basis met voedingsrijke ingrediënten is het uitgangspunt en heeft positieve effecten op je fysieke en mentale gesteldheid!

Voordelen voor je mentale gesteldheid

Een vegan lifestyle heeft niet alleen gezondheidsvoordelen. Er gaat ook een hele wereld voor je open, vol nieuwe, interessante en inspirerende recepten, hotspots, mensen en meer. Je leert heel anders kijken naar smaken, koken en eten, leert andere vegans kennen, bijvoorbeeld via social media, en je leert nog meer hoe het is om ergens voor te staan. Als vegan kun je helaas rekenen op commentaar van anderen. Mensen in je omgeving weten in het begin misschien niet goed wat ze ermee aan moeten of voelen zich onbedoeld aangevallen als jij vertelt dat je voortaan geen dierlijke producten meer consumeert. Na een tijdje kun je makkelijk onderscheiden wanneer iemand vragen stelt uit oprechte interesse of wanneer iemand alleen maar wil zeuren. Meer hierover lees je in het artikel over vooroordelen over vegans: waarheid of mythe?

Zijn er ook nadelen?

Op dit platform streven we naar het eerlijke, complete verhaal achter een vegan lifestyle. Daarom gaan we niet verkondigen dat veganisme geen nadelen kan hebben. Zo kan het in een dorp of kleinere stad nog weleens een uitdaging zijn om als vegan buiten de deur te eten. Gelukkig komen er steeds meer vegan hotspots bij! En je kunt het in een niet-veganwereld weleens lastig vinden om een plantaardig voedingspatroon vol te houden. De een heeft daar meer moeite mee dan de ander. Als je vegan bent en toch eens zin hebt in een dierlijk product helpt het om na te denken over hoe dat product is gemaakt. Vaak zal het verlangen dan snel verdwijnen. Maar onthoud: wees niet te streng voor jezelf. Ook als je niet 100% vegan bent en een aantal dagen per week plantaardig eet, ben je al zo ontzettend goed bezig voor onze planeet!