Vegan crêpes Suzette

Voor 4 crêpes / 2 personen. Bereiding: 30 minuten

Plantaardig eten betekent niet dat je de klassiekers hoeft over te slaan. Sterker nog: alles kán vegan. Zo ook crêpes Suzette.

Deel Print

Ingrediënten

100 g bloem, gezeefd

1 tl custardpoeder

2 tl poedersuiker

260 ml havermelk

1 el olie (of 1 el plantmargarine om in te bakken)

2 tl suiker

40 g plantaardige margarine, in blokjes

100 ml versgeperste sinaasappelsap, gezeefd

scheut Cointreau of Grand Marnier

 

verder nodig:

koekenpan van 20-22 cm doorsnede

aansteker

Bereiding

  1. Maak eerst het crèpe-beslag door de bloem te mixen met de custardpoeder, poedersuiker en een snufje zout. Schenk ongeveer een derde van de melk bij de bloem en mix glad met een garde. Giet dan de rest van de melk erbij.
  2. Verhit de koekenpan. Doe ongeveer 1 theelepel olie of margarine in de pan. Houd de pan in je ene hand en schep met de andere een kleine soeplepel beslag in de pan. Draai vlug, zodat het beslag zich egaal over de pan verspreid en je een dunne pannenkoek bakt. Zet terug op het vuur en bak zo’n 2 minuten. Je ziet aan de randjes wanneer je de crèpe kunt omdraaien: die laten dan een beetje los. Bak nog 1 minuut op de andere kant en bewaar op een bord.*
  3. Herhaal bovenstaande stappen voor de overige drie crèpes.
  4. Maak de koekenpan schoon. Verhit de pan op middelhoog vuur en strooi de suiker over de bodem. Zodra de suiker is gesmolten, voeg je de blokjes boter toe aan de pan. Hou ze in beweging en laat ze samensmelten met de suiker tot een karamel. Voeg nu het sap toe – pas op, dat spettert –  en mix door. Verlaag het vuur.
  5. Haal de onderste helft van een pannenkoek voorzichtig door de saus en leg ‘m op de andere kant in de pan. Vouw door de helft en nog eens, tot een kwart, en schuif aan de kant in de pan. Herhaal dit voor de overige drie pannenkoeken.
  6. Schenk een scheutje Cointreau of Grand Marnier over de crèpes. Steek voorzichtig aan en flambeer, zodat de alcohol verdampt. Serveer direct.

*crap, is je crêpe mislukt? Als je een vegan pannenkoek bakt, zeker een dunne, dan zijn de verhoudingen bloem / vocht nog belangrijker dan anders. Twee vaak voorkomende frustraties:

Gebroken: Als de pannenkoek breekt, of uit elkaar valt, dan zit er waarschijnlijk te veel melk in verhouding tot bloem in je beslag. Probeer dan het beslag te redden door 1 eetlepel bloem in een bakje tot een egaal papje te mixen met een schep van het beslag. Meng daarna goed door de rest van het beslag. Adem in en try again.

Te dik: Is het beslag juist zo stroperig dat je het niet door de pan kunt cirkelen? Dan heeft het wat meer vocht nodig: 1 à 2 eetlepels melk of water toevoegen aan de beslagkom helpt je in dat geval. Pas op dat je niet te veel toevoegt, want dat heeft weer invloed op de stevigheid van je crêpe.

 

Deze Franse flensjes in een gekaramelliseerde saus met sinaasappelsap en likeur zijn het lekkerste nagerecht na het diner!