Vegan crème brûlée

Voor 4-6 schaaltjes I Bereiding: 10 minuten + 1 uur wachttijd

Plantaardig eten betekent niet dat je de klassiekers hoeft over te slaan. Sterker nog: alles kán vegan. Zo ook crème brûlée.

Deel Print

Ingrediënten

1 vanillestokje

400 ml haverroom (of sojaroom)

200 ml havermelk (of sojamelk)

4 el custardpoeder (Koopmans)

2 tl maïzena

snuf zout

2 el kristalsuiker + 4 el extra

 

Ook handig:

Gasbrandertje of oven met grillfunctie

Bereiding

  1. Snijd de vanillepeul voorzichtig open en schraap het merg eruit. Doe samen met de haverroom in een steelpannetje. Voeg ook het stokje zelf toe. Verwarm heel zachtjes, een minuut of 5, tot het begint te borrelen. Laat niet koken.
  2. Doe de custardpoeder met de maïzena in een schaaltje en giet er zoveel van de melk bij zodat je het goed met elkaar kunt mengen. Gebruik daarvoor een garde. Pas als je geen klontjes meer ziet, mix je de rest van de melk erdoor.
  3. Vis de vanillepeul uit de pan. Voeg nu de melk toe aan de steelpan, net als een snuf zout en 2 eetlepels suiker. Verhoog het vuur tot middelhoog. Blijf kloppen. Laat de crème in ongeveer 3 tot 5 minuten indikken tot puddingstructuur. Na een minuut of 2 begint het al te komen, maar dan is het nog meer ‘vla’. Blijf nog steeds kloppen, om klontjes of aanbranden te voorkomen. Haal van de warmtebron en verdeel direct over de schaaltjes. Laat een uurtje afkoelen.
  4. Strooi vlak voor serveren 1 eetlepel suiker over elk bakje. Gebruik een gasbrandertje om dat mooie, knapperige brûlée-laagje te krijgen. Of zet de schaaltjes een paar minuten in de oven onder de grill. Serveer direct.

Ook als vegan kun je gewoon genieten van een lekker romige crème brulée!