Rabarberjam met aardbei en kardemom

Voor 2 potten van zo’n 300 ml (een voor jou, een voor je vriend(in)) | Bereiding: 25 minuten

Uitgekeken op aardbeienjam? Maak dan eens deze verrassende variant met rabarber en kardemom! Hier kan geen enkel potje uit de supermarkt tegenop. Lekker als broodbeleg, maar ook door de plantaardige yoghurt of in taart of gebak. Ook leuk om een potje cadeau te doen!

Deel Print

Ingrediënten

200 g rabarber
350 g aardbeien
1 biologische citroen
1 vanillepeul
½ tl kardemom
550 g geleisuiker

verder nodig:
2 gesteriliseerde potten

Bereiding

1 Spoel de rabarber en de aardbeien goed in een vergiet. Verwijder de harde uiteinden van de rabarber, en snijd de stengels kleine stukjes van 1 centimeter. Ontkroon de aardbeien en snijd in kwarten. Doe de gesneden rabarber en aardbei in een ruime pan waar een deksel op past.

2 Rasp de citroen. Doe de helft van de rasp (gebruik de rest voor een ander recept, zoals de geroosterde rabarber op pag. XX) met het sap van de hele citroen bij de rabarber in je pan. Schraap het merg uit de peul en doe zowel het merg als de peul in de pan. Voeg de kardemom en de suiker toe. Schep goed door.

3 Verwarm de pan en breng het mengsel met gesloten deksel rustig, in ongeveer 20 minuten, tegen de kook aan. Roer af en toe, schuim af indien nodig. Leg ondertussen een lepeltje in de diepvries.

4 Als de jam kookt, haal je de deksel van de pan. Laat nog zo’n 6 minuten pruttelen. Test of de jam goed is door de bolle kant van de koude lepel in de jam te dopen. Laat even afkoelen en trek een streepje met je vinger (kun je gelijk proeven). Blijft de streep zichtbaar? Dan is de jam goed. Loopt het streepje weer vol met jam, laat dan nog een paar minuten pruttelen en herhaal de test met de lepel. Schenk de jam in de gesteriliseerde potten. Draai de deksels goed dicht en laat ondersteboven afkoelen, zodat ze vacuümtrekken.