Soja is onmisbaar in de veganistische keuken. Het gewas zit boordevol voedingsstoffen en is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals tofu, tempeh, sojamelk, edamame en sojasaus. Elk van deze vormen kan op unieke wijze in recepten worden verwerkt, wat soja tot een bijzonder veelzijdig ingrediënt maakt. Wij stellen je voor aan deze 5 verschillende soorten soja.

Tofu: Dit is wellicht de bekendste vorm van soja. Door zijn neutrale smaak, kan je het op veel verschillende manieren bereiden, waardoor het in veel verschillende keukens gebruikt wordt. Probeer bijvoorbeeld deze vegan tofu saté eens.

Tempeh: Een gefermenteerde vorm van soja met een stevige textuur en nootachtige smaak. Tempeh is goed te gebruiken in roerbakgerechten en heerlijk om te grillen

Sojamelk: Een plantaardige melk gemaakt uit gekookte en gepureerde sojabonen. Het is een goed alternatief voor dierlijke melk en kan zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt worden.

Edamame: Dit zijn jonge, groene sojabonen die vaak als snack of bijgerecht worden gegeten.

Sojasaus: Sojasaus is een populaire saus die wordt gebruikt als smaakmaker in Aziatische gerechten. Het wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren en te zouten. Sojasaus is een uitstekende smaakmaker in tal van gerechten. Je kunt het toevoegen aan roerbakgerechten, soepen, stoofschotels, marinades en dressings voor extra smaak.