Wie vegan en gezond eten zegt, noemt in één adem quinoa. Het is bijna synoniem voor een gezonde (vegan) lifestyle, maar wat is het nou eigenlijk écht precies? En waarom is het zo gezond? Híerom is het het waard  om deze superzaadjes in huis te halen. En wel zo snel mogelijk.

Welke voedingsstoffen zitten erin?

Quinoa is een goede eiwitbron, want het bevat alle essentiële aminozuren. Ook bevat quinoa veel vezels, vitamines en mineralen als magnesium, ijzer en zink. Vitamine B2 en vitamine E komen ook voor in de superzaadjes. Quinoa is daarmee voedzamer dan de veelgebruikte alternatieven rijst en couscous, maar levert uiteindelijk minder energie, omdat het minder koolhydraten bevat.

Waar koop je het zo goedkoop mogelijk?

Quinoa is duurder dan rijst en couscous. Het is verkrijgbaar bij elke natuurvoedingswinkel, maar tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt. Bij de pitten en zaden, rijstsoorten of in het bioschap koop je, afhankelijk van het merk, bijvoorbeeld 125 gram voor €1,99. Bij online bulkwinkels koop je quinoa verpakkingsvrij voor bijvoorbeeld €0,80 per 100 gram.

Hoe bewaar je het?

Quinoa gaat gemiddeld 9 maanden mee in een keukenkastje. Bewaar quinoa op een koele, droge en donkere plek in een goed afgesloten zak of pot. Check uiteraard altijd even de verpakking voor de exacte houdbaarheidsdatum.

Hoe gebruik je het?

Quinoa past heel goed bij zowel zoete als hartige gerechten. Gebruik het bijvoorbeeld bij het zelf maken van granola, in mueslirepen, havermoutpap of juist door een roerbakschotel. Je hoeft de zaadjes vaak maar enkele minuten te koken, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ze zijn daarom een snel, makkelijk en vaak voedzamer alternatief voor rijst.

In welke gerechten gebruik je het?

Quinoa doet het geweldig als basis voor curry’s of salades. Daarom is het onmisbaar om altijd een pak in de kast te hebben staan. Maak er een gezonde bowl mee met groenten en bijvoorbeeld tofu of tempeh en lekker veel kruiden. Quinoa leent zich ook goed om uit te pakken en net even anders te koken dan normaal, bijvoorbeeld in de vorm van hartige koekjes, burgers of pannenkoeken. Zin gekregen om aan de slag te gaan met quinoa? Maak dan deze quinoabowl met five spice kikkererwten!