Misschien heb je wel een grote pot of zak lijnzaad in de keuken staan, en dat komt goed uit. Dit zaadje, dat terecht onderdeel uitmaakt van de zogeheten superfoods, is namelijk multifunctioneel en maakt van elke smoothie, elk papje en elke salade een echte vitaminebooster. Maar wist je dat je er ook een geweldige ei-vervanger van kunt maken voor vegan bakrecepten?

Hoe gezond is lijnzaad?

Lijnzaad bevat olie en allerlei gunstige voedingsstoffen, zoals omega 3 en 6, vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, zink en kalium. Het zit bovendien vol met omega-3 vetzuren, die goed zijn voor onze ogen, hersenen en hormoonhuishouding. Ook zit lijnzaad vol vezels, wat goed is voor de darmgezondheid. Lijnzaadolie is gezond door omega-3 en omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, maar uit voeding moet halen.

Waar koop je lijnzaad zo goedkoop mogelijk?

Lijnzaad koop je gewoon in de supermarkt. Bij de pitten en zaden of in het bioschap koop je bijvoorbeeld 500 gram voor €2,49. Bij online bulkwinkels koop je lijnzaad verpakkingsvrij voor bijvoorbeeld €4,63 per kilo. Lijnzaadolie koop je in de supermarkt voor €3,09 per 250 ml.

Hoe bewaar je lijnzaad?

Lijnzaad gaat gemiddeld twee maanden mee in een keukenkastje en drie maanden in de koelkast. Bewaar lijnzaad op een koele, droge en donkere plek in een goed afgesloten zak of pot. Dat is belangrijk, want lijnzaad is gevoelig voor schimmels en neemt makkelijk geuren op van andere, sterk ruikende, voedingsmiddelen. Lijnzaadolie bewaar je bij voorkeur op een koele en droge plek, zoals de koelkast.

Hoe gebruik je lijnzaad?

Strooi lijnzaad in de blender bij het maken van een smoothie, over je yoghurt of havermout of maak er zelf ei-vervanger mee. Dit doe je door gebroken lijnzaad te mengen met water en het ongeveer tien minuten te laten staan, tot het een papje wordt. Koop bij voorkeur hele lijnzaadjes, en niet de al gebroken variant in een voorverpakte zak. In verband met de oxidatie breek je ze het liefst zelf, bijvoorbeeld in de vijzel of keukenmachine. Lijnzaadolie gebruik je bij voorkeur in combinatie met wat citroensap, zodat de olie sneller aankomt op de plekken waar je lichaam deze goed kan gebruiken. Let op: verhit lijnzaadolie nooit, want dan gaan alle voedingsstoffen verloren.

In welke gerechten gebruik je lijnzaad?

Gebruik lijnzaad als ei-vervanger bij het bakken. Verder gebruik je het als garnering over je ontbijtbowl, salades of voor het maken van je eigen dressing. Lijnzaadolie kun je door de neutrale smaak eigenlijk overal voor gebruiken, behalve om te koken. Sprenkel het bijvoorbeeld over dips als hummus of maak er een dressing mee. Zin gekregen om aan de slag te gaan met lijnzaad? Maak dan deze overheerlijke winterse worteldadelcake met gekarameliseerde sinaasappel!