Olijfolie is een essentieel ingrediënt in de keuken. Op flessen vind je precies welk type oogst en hoe fruitig je deze kan verwachten. Lees hier hoe gezond olijfolie eigenlijk is en wat je er allemaal mee kunt (en we beloven: dat is véél meer dan je denkt).

Hoe gezond is olijfolie?

1 eetlepel (10 g) olijfolie bevat 10 gram vet, waarvan 1,5 gram verzadigd (ongezond). Het meeste vet is dus verreweg onverzadigd. Onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Hierdoor is olijfolie gezonder dan boter om in te bakken.

Waar koop je olijfolie zo goedkoop mogelijk?

In Nederland vind je de beste olijfolies van hoge kwaliteit in delicatessenwinkels en speciaalzaken. In deze zaken en online vind je een fles echt kwalitatieve olijfolie uit bijvoorbeeld de Provence voor uiteenlopende prijzen van onder de €10,00 tot boven de €35,00. In de supermarkt koop je een fles olijfolie van 500 ml vanaf €4,79.

Hoe bewaar je olijfolie?

Een fles olijfolie gaat lang mee. Bewaar deze op een koele en donkere plek, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Sluit de fles na openen altijd weer af met de dop. Bewaar olijfolie nooit in de koelkast, om schiften te voorkomen. De houdbaarheid van olijfolie verschilt per soort, maar ga zeker uit van een jaar tot anderhalf jaar. Check uiteraard altijd even de verpakking voor de exacte houdbaarheidsdatum.

Hoe gebruik je olijfolie?

Voor bakken en braden warm je een scheutje olijfolie op in een koekenpan. Hierna voeg je de ingrediënten van het recept toe. Ook kun je prima frituren met olijfolie. Je kunt olijfolie verhitten tot wel 207 °C. Koud gebruik je olijfolie in dressings, als brooddip en over pizza’s en salades. Ook kun je bakken met olijfolie in plaats van boter! Dit is een veelgebruikte techniek in mediterrane keukens.

In welke gerechten gebruik je olijfolie?

Letterlijk overal bij. De mogelijkheden zijn te veel om op te noemen. We gebruiken olijfolie als saladedressing, maar ook als absolute standaard bij het koken van elk gerecht, samen met ui en knoflook. Minder bekend is bakken met olijfolie in plaats van boter. Je baksel wordt er gezonder én smeuïger van. Maak deze zomer bijvoorbeeld eens citroen-olijfolietaart met bramen.