Vliegen is slecht, avocado’s zijn enorme waterslurpers en de oceanen liggen vol met wegwerpplastic. Je verdiepen in de klimaatcrisis is niet altijd een pretje. Boeken en documentaires die een realistische weergave van de situatie geven, laten zien dat we er niet goed voor staan. Daarmee ligt een klimaatdepressie op de loer. Hoe blijf je positief en veerkrachtig?

Termen als ‘klimaatdepressie’ en ‘ecorexia’ duiken steeds vaker op. Ze geven weer hoe emotioneel belast, verdrietig en gefrustreerd we ons kunnen voelen over de klimaatcrisis. Wetenschappers van de American Psychologists Association stelden dat alleen al berichten in de media over klimaatverandering stress kunnen veroorzaken. Herken je dat en wil je na het lezen van feiten en cijfers over extreme droogte, overstromingen en de afname van de biodiversiteit het liefst somber in een hoekje kruipen? Dan hebben wij een aantal tips voor je verzameld die ervoor zorgen dat je optimistisch blijft.

1. Praat over je klimaatdepressie met anderen

Je bent echt niet de enige die zich inzet voor een betere wereld. Zoek anderen op die je begrijpen, naar je luisteren en bedenk samen wat jullie kunnen doen. Hebben mensen in je directe omgeving niet dezelfde principes en prioriteiten als jij? Dan vind je ze wel online. In VGAN Lifestyle Magazine 03 2021 lees je bijvoorbeeld het verhaal van vriendinnen Denise, Nicky en Renée, die in hun omgeving niet over een plantaardige levensstijl konden praten en elkaar vonden op Instagram. Zo kun je op veel meer gebieden gelijkgestemden vinden! Via Flight Free kun je bijvoorbeeld samen met 100.000 anderen op vliegdieet gaan en andere manieren van reizen ontdekken. Dat geeft een krachtig gevoel, want een groep van 100.000 mensen die besluit niet te vliegen, staat gelijk aan 180 volle Airbussen. Zo weet je dat je er niet alleen voor staat!

2. Relativeer

Natuurlijk moeten we niet alles zomaar weg relativeren, maar weet dat het niet in jouw handen ligt om het hele systeem te veranderen. Uiteindelijk gaat het om een samenspel van de overheid, bedrijven en consumenten. Neem niet alles wat je leest of hoort te serieus. Zo voorkom je dat je in een negatieve spiraal terecht komt en in een klimaatdepressie belandt. Als je bijvoorbeeld (vaker) plantaardig eet, ben je al zo ongelofelijk goed bezig. Natuurlijk kun je dan een beetje opletten door niet dagelijks avocado’s te eten, maar je hoeft deze producten echt niet in de ban te doen.

3. Stop met shamen

Shamen en cancel culture gaan verder dan alleen op duurzaamheidsgebied en leveren helemaal niets op. Door met een vingertje te wijzen, inspireer je niemand en word je zelf echt niet vrolijker. Probeer te denken dat veel mensen doen wat ze kunnen. Daarbij heeft iedereen een eigen focus. De een let meer op plantaardig(er) eten, een ander let op vervoer en weer een ander probeert low-waste te leven. Dat is prima. Respecteer dat iedereen op een andere plek is in de journey naar een duurzamer en bewuster leven. We hebben allemaal, vroeg of laat, ooit op de drempel gestaan van geen of minder vlees eten en afval beperken. Sommige mensen staan nu op het punt waar jij tien, vijf of één jaar geleden was. Dat is helemaal niet erg. Laat anderen zoveel mogelijk zien wat er allemaal kán en niet wat niet mág. Zo inspireer je ze om ook vaker duurzamere keuzes te maken.

4. Weet waar de impact zit

Koste wat kost op zoek gaan naar een fijne shampoo zonder microplastics hoeft niet per se. Bevat jouw favoriete verzorgingsproduct nu eenmaal deze fijne deeltjes plastic en wil je hem daarom niet meer kopen? Probeer dan een beetje te ontspannen door te weten waar de impact zit. Met een kilometer autorijden stoot je evenveel microplastics uit dan je een heel jaar in de badkamer doet. Alle beetjes helpen, maar maak jezelf niet gek als je op een andere, heel makkelijke manier kan bijdragen aan minder uitstoot. We zijn geneigd te focussen op zichtbare dingen als plastic rietjes, maar de grootste impact hebben we juist met onzichtbare dingen. Natuurlijk, alle beetjes helpen, maar de meeste impact heb je door gewoonweg minder nieuwe spullen te kopen en wat vaker de fiets of het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto. Stress dus niet om de kleinste dingetjes.

5. Volg inspirerende mensen

In elke ‘stroming’ zijn er mensen die hun boodschap op een radicale manier naar buiten brengen. Zo zijn er vegans die veel filmpjes delen over dierenleed, omdat ze hopen daarmee anderen af te schrikkelen en te overtuigen. Voor sommige mensen zal dit inderdaad werken, maar misschien heb jij op social media en daarbuiten meer behoefte aan rust. Gelukkig zijn verreweg de meeste vegans heel ruimdenkend en zijn er veel accounts op het gebied van duurzaamheid die laten zien dat het écht niet perfect hoeft en dat het oké is om af en toe iets te kopen wat niet helemaal duurzaam is. Het gaat er uiteindelijk om dat je een balans vindt tussen wat duurzaam is voor de aarde en wat duurzaam is voor jóu. Merk je dat je de content van sommige influencers of bloggers soms irritant of vermoeiend vindt en dat ze een klimaatdepressie stimuleren? Ontvolg ze dan of zet – heel handig – de meldingen uit, zodat je hun posts en stories niet meer voorbij ziet komen. Ook kun je stoppen met het nieuws volgen en alleen nog – selectief – stukken over duurzaamheid lezen wanneer je voelt dat je daar emotionele ruimte voor hebt. Door jezelf te omringen met positieve content, word je vanzelf blij. Daarover bestaat de zeer treffende quote: ‘We become what we surround ourselves with.’

Vond je dit artikel over tips tegen een klimaatdepressie interessant om te lezen? Lees dan ook: De voordelen van een digital detox.