Gezellige restaurantjes, interessante tentoonstellingen, duurzame pop-upstores en inspirerende ecowinkels. In deze rubriek zoeken wij elke editie voor je uit hoe vegan-friendly een stad is, zodat je weet waar je als vegan terechtkunt. Deze keer: Waar kun je plantaardige producten vinden en vegan eten in Antwerpen?

Spritz

Van welbekende lasagne en tiramisu tot pappardelle met eekhoorntjesbrood en risotto met pastinaak, aardpeer en truffel. Spritz is het eerste volledig plantaardige Italiaanse restaurant in Antwerpen. In haar gerechten maakt chef Luna Trapani gebruik van een combinatie van klassieke en gewaagde elementen. In nummer 02 las je al een interview met Luna over haar kookboek Veganista, maar ook haar restaurant is zeker een bezoekje waard!

Je vindt Spritz aan Oude Koornmarkt 11 in Antwerpen. www.spritz-antwerp.com

Camion

Een van de plekken die je als vegan zeker niet mag missen in Antwerpen is Camion. Vriendinnen Camille en Bouqion startten hun eigen plantbased restaurant, waarin ze hun grote liefde voor eten en drinken delen met hun gasten. Bij Camion kun je gezellig lang tafelen en geniet je van producten met een verhaal. De ingrediënten die de vriendinnen gebruiken zijn niet alleen plantaardig, maar ook biologisch, lokaal en seizoengebonden. De producten in het restaurant zijn gerecycled, handgemaakt of fairtrade. Je kunt er terecht voor een sharing menu met bijvoorbeeld vegan steak tartaar, voor een lekkere lunch met boterhammen, salades en dagverse soep, en voor desserts als frambozen cheesecake en een chocolade pindareep.

Je vindt Camion aan Paleisstraat 7 in Antwerpen. www.camion-antwerpen.be

Murni

Van gezonde bowls tot burgers. Murni is een rustgevend groen restaurant met heel veel vegan opties. Overdag kun je er als vegan terecht voor American pancakes, heerlijke brownies, bliss balls, vegan shakshuka met pitabrood en nog veel meer. Ook ’s avonds geniet je er van verschillende soorten shakshuka, net als van een homemade veggie burger, paddenstoelenshoarma, vegan soep en desserts. Bovendien zijn er genoeg opties voor mensen met een glutenintolerantie of –sensitiviteit. Ook voor lekkere koffies, verse thee en natuurwijnen ben je hier aan het juiste adres.

Je vindt Murni op drie locaties in de stad: Murni Wilrijk aan Beukenlaan 12, Murni Zuid aan Leopold De Waelplaats 10 en Murni Grote Markt aan Grote Markt 52 in Antwerpen. www.murni.be

© Leyla Hesna

HART

HART is een plantbased ontbijt- en lunchbar waar de eigenaren serveren volgens de seizoenen. De roots van Melissa en Mario liggen in Spanje, Chili en China, en dat is te zien aan de menukaart. Je geniet er van Spaanse vegan tortilla’s, scrambled tofu en een Aziatisch stoofpotje vol smaak. Maar ook voor zelfgemaakte granola, vegan croissants en stevige zuurdesemboterhammen met gezonde spreads ben je hier aan het juiste adres. De eigenaren geloven in de kracht van pure voeding en bereiden hun drankjes en gerechten met veel passie en liefde.

Je vindt HART-Antwerpen aan Minderbroedersrui 34 in Antwerpen. www.hart-antwerpen.be

Chips

Zin in een lekkere portie Vlaamse friet? Dan ben bij frituur Chips aan het juiste adres! Hier staan bovendien verschillende vegan snacks op het menu, zoals falafel, vlammetjes, avocadosticks, vegan kipnuggets, vegan kaaskroketten en nog veel meer. Ook voor vers vegan stoofvlees, verschillende vegan sauzen en vegan burgers ben je hier aan het juiste adres. Door het gebruik van een vegan friteuse kan de frituur elke dag 100% vegan friet met snacks aanbieden. Een bezoekje aan Chips mag dus echt niet ontbreken als je in Antwerpen bent!

Bezoek Chips aan Sint-Antoniusstraat 35 in Antwerpen. www.chips.be

De Broers van Julienne 

Dol op zowel zoete als hartige hapjes? Dan mag een bezoek aan De Broers van Julienne niet ontbreken als je in Antwerpen bent! Hier kun je terecht voor pompoen-schorsenerenkroketjes, een warme wrap met een aspergekroketje, falafelkroketjes met dadels, bloemkooltabbouleh en bieslooksaus, chocoladetaart en nog veel meer. In de gerechten en hapjes staan groenten centraal. Ook staan er meer dan genoeg glutenvrije opties op de kaart. Op de locatie IJzerenwaag kun je enkele keren per maand vegan kookworkshops volgen bij chef Nina.

Bezoek De Broers van Julienne voor lunch, diner en take-away aan Kasteelplein 45-47 in Antwerpen en de deli aan IJzerenwaag 4 voor lunch, take-away en workshops. www.debroersvanjulienne.be

Alle bovenstaande hotspots vind je in het centrum van Antwerpen. Maar dit is nog lang niet alles. Bij Hümm worden invloeden uit de Midden-Oosterse, Aziatische en Europese keuken met elkaar gecombineerd en kun je terecht voor heerlijke falafel en een plate met hummus, zoete aardappel en dukkah. En bij Native wordt alleen gebruik gemaakt van verse, biologische en seizoensgebonden producten. Ook staan er verschillende vegan opties op de kaart! Met al deze hotspots heeft de stad bewezen dat je meer dan genoeg kunt vegan eten in Antwerpen.

Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is.

Vond je dit artikel over vegan eten in Antwerpen interessant om te lezen? Lees dan ook: Hoe vegan-friendly zijn de Waddeneilanden?