Je hebt er vast weleens gehoord van het ketodieet. Mensen die dit dieet volgen, eten relatief weinig koolhydraten, bijvoorbeeld omdat ze daarvan afvallen of in shape blijven. Wij vroegen diëtist en voedingsdeskundige Lisa Steltenpool hoe gezond een ketogeen dieet nou eigenlijk écht is.

Bij een koolhydraatarm voedingspatroon haal je relatief veel energie uit eiwitten en vetten en relatief weinig uit koolhydraten. Bij een ketogeen dieet eet je zelfs maar rond de 50 gram koolhydraten per dag. Om het in perspectief te plaatsen: normaal gesproken eet een volwassen persoon ongeveer 225 gram koolhydraten per dag. Bij een ketogeen dieet schakelt je lichaam over op het gebruik van ketonen als primaire energiebron. Deze ketonen worden in de lever aangemaakt uit afgebroken vetdeeltjes. Met een ketogeen dieet wordt vaak geprobeerd om af te vallen.

Hoe gezond is een ketogeen dieet?

Lisa: “In de standaard richtlijnen wordt geadviseerd om meer dan 50% van al je calorieën uit koolhydraten te halen. Eiwitten zouden maar 10% moeten uitmaken van alle calorieën die je eet en vetten zo’n 35%. Dat laat al zien dat koolhydraten het grootste deel mogen uitmaken en dat heeft een goede reden. De gezonde koolhydraten in bijvoorbeeld fruit, volkoren granen en peulvruchten hebben een enorm positief effect op onze gezondheid. Het is niet voor niets zo dat alle landen die drie voedingsmiddelen in hun Schijf van Vijf hebben opgenomen. Als je die koolhydraten gaat vermijden, mis je belangrijke groepen. Vaak komen daar dierlijke eiwitten voor in de plaats, die het risico op bepaalde vormen van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht vergroten. Een ketogeen dieet zou ik dus zeker niet aanraden. Wel kun je natuurlijk je inname van bewerkte koolhydraten verlagen. Bewerkte koolhydraten zitten bijvoorbeeld in witbrood, donuts en witte pasta. Logischerwijs kun je je koolhydraten beter halen uit een banaan, volkorenbrood en peulvruchten.”

Zijn er risico’s verbonden aan een ketogeen dieet?

Lisa: “We hebben in onze dikke darm zo’n anderhalve kilo bacteriën. Die worden gevoed met wat wij eten. Als je een gevarieerd eetpatroon hebt met veel verschillende planten, worden ze heel sterk, wat een positief effect heeft op ons immuunsysteem. Als je je voeding echter gaat beperken door bepaalde productgroepen weg te halen, gaat de gezondheid van de darmflora drastisch achteruit. Dat is ongunstig voor hoe je je voelt, maar ook voor je immuunsysteem.”

Eindconclusie over een ketogeen dieet

“Vaak worden koolhydraten op één hoop gegooid en dat is niet helemaal terecht, want er zijn goede koolhydraten en bewerkte koolhydraten. Die laatste kun je inderdaad wat verlagen, maar de goede heeft je lichaam nodig. Denk daarbij aan noten, zaden en groenten. Er is niets op tegen om fruit en peulvruchten te eten. Een ketogeen voedingspatroon is dus zeker niet aan te raden.”

Kijk voor meer informatie en voedingsadvies op www.lisasteltenpool.nl

Vond je dit artikel over een ketogeen dieet interessant om te lezen? Lees dan ook: De mythe van ‘high protein’.