Het staat in vrijwel elke lunchroom op het menu: avocado toast, een avocadoburger of zelfs avocadofrietjes. Avocado is al jaren een hype in westerse landen en dat is niet voor niets. Deze vruchtgroente, ook wel het ‘groene goud’ genoemd, is harstikke gezond én lekker. Helaas heeft het eten van veel avocado’s een keerzijde. Lees hier wat onze liefde voor avocado’s betekent voor het milieu en mensenrechten, én hoe we dit oplossen.

Wie houdt er niet van avocado? Deze smeuïge vrucht, die in het westen vaak wordt gegeten als groente, zit boordevol gezonde vetten, vitaminen en mineralen en is ook nog eens superlekker. Op internet kom je talloze recepten tegen waarin avocado’s worden gebruikt. Denk aan pokébowls en guacamole, maar ook aan avocadopesto, avocadomousse en gevulde avocado. Het is vast geen verrassing dat avocado geen lokale vrucht is en veelal wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerikaanse landen als Peru en Chili. Hoewel er zeker duurzame avocadoboerderijen bestaan, zijn veel avocado’s in onze supermarkt allesbehalve sustainable. Denken dat je als vegan standaard goed bezig bent voor de planeet, is dus een mythe. Het is juist interessant om verder te kijken, ook als dat betekent dat je kritisch moet zijn naar jezelf. Voor veel mensen is het klimaat een reden om vaker of helemaal plantaardig te eten, maar dan is het ook logisch om te kijken naar hoe ons eten tot ons komt. Elke week avocado’s eten die worden ingevlogen uit gebieden aan de andere kant van de wereld, is namelijk niet duurzaam.

Avocado’s tegen milieuschade

Avocado’s zijn enorme waterslurpers. Het telen van één vrucht kost ongeveer 70 liter water. Dat water wordt veelal weggetrokken uit naastgelegen dorpen. Niet alleen Zuid-Amerika is een grote exporteur van avocado’s, ook in Californië worden er veel geteeld. In deze droge regio verdampt veel water tijdens het groeiproces. Avocadoboeren zijn steeds meer genoodzaakt grondwater op te pompen, waardoor rivieren en putten komen droog te staan en de druk op de lokale waterreserves verhoogt. Niet alleen het slurpen van grote hoeveelheden water, ook (illegale) boskap zorgt ervoor dat het eten van veel avocado’s niet de meest verantwoorde keuze is voor het milieu. In Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen sneuvelen hele bossen om plek te maken voor avocadogrond. Ook worden avocadoplanten behandeld met kunstmest en pesticiden, wat de grond uitput en impact heeft op de dieren die in het gebied leven.

Avocado’s tegen mensenrechten

De enorme hoeveelheid pesticiden heeft niet alleen gevolgen voor de kwaliteit van de grond en de biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid van de avocadoboeren en lokale bevolking. Jaarlijks komen er door avocadoteelt chemische en schadelijke stoffen in het drinkwater terecht. Maar dat is niet het enige. De grote vraag naar avocado’s zorgt ervoor dat boeren in met name Mexico veel geld kunnen verdienen. Voor ze kunnen genieten van de winst, moeten ze echter eerst controle van lokale drugskartels weten te ontlopen. Zo leidt de lucratieve avocado-oogst in de staat Michoacán zelfs tot moorden, afpersingen en slechte behandeling van de werknemers op de boerderijen. In een artikel van NRC werd in 2018 al beschreven hoe avocadoboeren de handen ineen slaan om het hoofd te bieden aan de drugskartels en aan de lokale corrupte politie.

Oplossingen

Na het lezen van dit alles lijkt het kopen van veel avocado’s inderdaad niet duurzaam voor het milieu en de arbeids- en leefomstandigheden van avocadoboeren en de lokale bevolking. In de Irish Independent noemde de Ierse sterrenchef JP McMahon avocado’s ‘bloeddiamanten, maar dan uit Mexico’. Hij gebruikt ze dan ook niet vanwege het effect dat ze hebben op de landen waar ze vandaan komen en noemde ze ‘net zo slecht als legbatterijkippen’. Ben je door dit alles afgeschrikt? Je hoeft avocado’s heus niet helemaal in de ban te doen. De vlees- en zuivelindustrie hebben nog altijd vele malen meer schadelijke effecten op het klimaat. Wel kun je je avocadoconsumptie verminderen en kunnen we kijken naar duurzame oplossingen. In een opiniestuk in The Guardian pleit de Britse culinair journaliste Joanna Blythman bijvoorbeeld voor een fairtadelabel. Door fairtrade avocado’s te kopen kun je er zeker van zijn dat de prijs die je betaalt voor je avocado bij de juiste personen terechtkomt. Ook wordt er geëxperimenteerd met meer duurzame opties, zoals het telen van avocado’s in Spanje, die per vrachtwagen in plaats van per vliegtuig worden vervoerd. Het helemaal opgeven van avocado’s dus niet nodig, maar kies liever duurzaam.

Vond je dit artikel over de duurzaamheid van avocado interessant? Lees dan ook: Hoe amandelmelk bijdraagt aan massale sterfte van bijen.