‘Maar wat doe je dan op je brood?’ Het is een vraag die vegans maar al te vaak krijgen. Gelukkig zijn er véél meer opties dan alleen avocado met groenten. We zetten hieronder negen tips voor heerlijk vegan broodbeleg op een rij.

Speculoos

Goed nieuws! De klassieke Speculoos is gewoon plantaardig en natuurlijk superlekker en zoet op je brood. Gebruik je een soortgelijke pasta van een ander merk? Check dan goed de verpakking om zeker te weten dat deze ook vegan is.

Schuddebuikjes

Ook de Schuddebuikjes van Bolletje zijn vegan, zowel de variant met choco-vanille als die met speculaas. Lekker als broodbeleg, maar ook om je dessert mee te versieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegan tiramisu met Schuddebuikjes? Yum!

Pure chocoladevlokken

Chocoladeliefhebbers opgelet! Veel pure chocoladevlokken zijn gewoon vegan, bijvoorbeeld die van De Ruijter. Ga je voor vlokken van een ander merk? Let er dan op dat er geen dierlijk botervet in zit.

Fruit als vegan broodbeleg

Een van onze favoriete lunchgerechten op warme zomerdagen is een boterham met aardbeien (en suiker). Smeer een laagje plantaardige boter op je brood en bedek met gehalveerde aardbeien en, als je een echte zoetekauw bent, met suiker. Perfect tijdens een picknick!

Hummus

Misschien wel een van de bekendste als het gaat om vegan broodbeleg: hummus. Hiervan zijn tegenwoordig veel verschillende smaken verkrijgbaar in de supermarkt. De allerlekkerste hummus maak je trouwens gewoon zelf. Probeer bijvoorbeeld de rodebietenhummus uit VGAN Lifestyle Magazine 02 2021!

Vegan kaas

Vegan kazen zijn grofweg te verdelen in twee groepen: de goedkopere varianten op basis van kokosolie, die volgens velen niet heel lekker zijn, en de iets prijzigere varianten op basis van cashewnoten en amandelen. Deze zijn vol en romig van smaak en ideaal om een tosti te maken! Maar dat is niet het enige. Willicroft, de eerste veganistische kaaswinkel van Nederland, heeft een grote variatie aan overheerlijke en duurzame kazen in het assortiment, bijvoorbeeld gemaakt op basis van noten en witte bonen. Ga voor vegan cream cheese (naturel, met japapeño of dille), Griekse witte kaas en nog veel meer!

Groentedips

In de supermarkt vind je ook een groot aanbod aan groentedips. Wat dacht je bijvoorbeeld van muhammara, een pittige paprikasalade met walnoten en granaatappel? Smeer op je broodje, leg er een paar plakjes komkommer en wat blaadjes sla op en geniet van een heerlijke lunch! Ook lekker is de welbekende Baba Ganoush, een salade van gegrilde aubergine met rode peper.

Kipkerrie salade van de Vegetarische Slager

Verlang je af en toe terug naar een broodje met kipkerrie salade? Gelukkig is daar de kipkerriesalade van de Vegetarische Slager. Deze is gemaakt op basis van soja en superlekker op je brood!

Vegan vleesvervangers

Heb je nog eens zin in een ouderwetse boterham met boterhamworst? Gelukkig heeft de Vegetarische Slager ook hiervan een veganvariant in het assortiment, net als van paté, filet americain en nog veel meer!

Zo heb je als vegan dus meer dan genoeg te kiezen als het gaat om broodbeleg. Smakelijk!

Vond je dit artikel over vegan broodbeleg interessant om te lezen? Lees dan ook: Vegan Fresco: de eerste 100% vegan supermarkt van Nederland.