De afgelopen jaren horen we steeds vaker over het begrip zelfliefde. Wat betekent dit precies en waarom is het zo belangrijk om op lange termijn goed te kunnen functioneren?

Bij sommigen zal self-love een beeld oproepen van jezelf pamperen met gezichtsmaskertjes, een warm bad en het eten van je lievelingschocoladereep. Dat is inderdaad wat zelfliefde inhoudt, maar het is nog veel meer. Het betekent dat je gerust een hele dag in bed series mag blijven kijken als je dat nodig hebt, maar het betekent óók dat je jezelf een schop onder je kont kunt geven en wél naar buiten gaat voor die frisse neus, omdat dat goed voor je is. Het betekent dat je hard werkt, maar niet ten koste van jezelf. Het betekent dat je jezelf op de allereerste plek zet en ‘nee’ zegt als je geen zin hebt of moe bent. Het betekent ook dat je met je emoties om kunt gaan. Als je je verdrietig of boos voelt, hoef je dat niet te onderdrukken of heel hard proberen om te buigen. Ga er juist rustig voor zitten en voel wat je voelt, laat het over je heen komen.

Waarom is zelfliefde zo belangrijk?

Zelfliefde is absoluut noodzakelijk en niet egoïstisch. Het zorgt er namelijk voor dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Door te stoppen continu anderen de pleasen en te kiezen voor jezelf, weet je hoe het is om voor je eigen gevoelens en behoeften op te komen. Het zorgt voor meer rust in je hoofd, doordat je je comfortabel voelt. En het zorgt voor minder stress. Zie je tientallen mails of berichtjes binnenkomen terwijl je bezig bent met iets belangrijks? De wereld kan wachten. Alles komt stap voor stap. Door rustig uit te ademen en op je eigen tempo door te werken, laat je jezelf niet gek maken. En heb je je telefoon niet nodig voor je werk? Leg hem dan weg of zet de wifi uit. Heerlijk rustig. Doe dit zeker ’s avonds, na een bepaalde tijd, zodat je écht aanwezig kunt zijn in het moment. Maak kaarsen aan, pak een dekentje en je zult zien dat je zo veel beter kunt werken of ontspannen. Maar dit is niet het enige. Zelfliefde zorgt er ook voor dat je verantwoordelijker wordt. Je leert namelijk dat jij, en jij alleen, de bron bent van je eigen geluk. Natuurlijk blijf je fouten maken, maar dankzij zelfliefde staat persoonlijke groei voorop.

Vond je dit artikel over zelfliefde interessant om te lezen? Lees dan ook: Zo kom je tot rust na een drukke dag.