Gezellige restaurantjes, interessante tentoonstellingen, duurzame pop-upstores en inspirerende ecowinkels. Wij zoeken voor je uit hoe vegan-friendly een stad is, zodat je weet waar je er als vegan terechtkunt. Deze keer: Waar kun je plantaardige producten vinden en vegan eten in Maastricht?

Preps

Tijdens een dagje Maastricht mag een bezoek aan Preps zeker niet ontbreken. In deze lunchroom staan gezonde en verse producten centraal. Je kunt er terecht voor heerlijke vegan pancakes, smoothiebowls, goed belegde boterhammen en nog veel meer. Bestel de lekkerste (detox)smoothies, sapjes en warme dranken en geniet achteraf van zoetigheden als taarten en (cup)cakes.

Bezoek Preps aan Mariastraat 6 in Maastricht. Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is. www.prepsmaastricht.com

SAP

Trek in een goed belegde, voedzame bagel? Of ga je liever voor zoete stacks pancakes? Voor beide ben je bij SAP aan het goede adres. Op het menu staan onder andere de vegan Dabbin Buddha bagel met marinated tempeh bacon, avocado en hummus en de vegan Virgin Salsa Chick bagel met vegan kip, plantaardige kaas, avocado en tomatensalsa. Maar ook kun je hier terecht voor vegan, glutenvrije pannenkoeken van boekweitmeel, in verschillende smaken en met verschillende toppings, verschillende vegan pokébowls, een vegan brownie en, uiteraard, sapjes.

Bezoek SAP aan Stationsstraat 8 in Maastricht, recht tegenover het Centraal Station. SAP heeft een tweede locatie met een Bagel & Juice Bar aan Markt 15 in Maastricht. Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is. www.sap-bar.nl

The Green Elephant

Op zoek naar een milieuvriendelijke slaapplek voor een weekendje Maastricht? Logeer dan bij The Green Elephant Hostel, pal om de hoek van het bus- en treinstation in de hipste wijk van de stad, Wyck, en op loopafstand van het centrum. Kies voor een Tiny Dream House die je kunt afsluiten, een Bunk Bed in de Green Space of een privékamer. In de welness area van The Green Elephant, de Vivacious eco city spa, geniet je van drie sauna’s, een hammam, voetenbladen, gewone en emmerdouches, een cool-down ijswand en een infraroodmuur. In restaurant Serendipity is er een uitgebreid ontbijtbuffet vol verse groente- en fruitstappen, ontbijtgranen, overnight oats, vers brood en vegan broodbeleg en ’s avonds kun je er terecht voor een vegan tweegangendiner. Kook je liever zelf? Dat kan in de DIY Meal Prepper in het soutterain.

Bezoek The Green Elephant aan Sint Maartenslaan 11 in Maastricht. Boek je verblijf van tevoren online. www.thegreenelephant.nl

De Brandweerkantine

Een van onze favoriete plekken in Maastricht is de Brandweerkantine, een oude brandweerkazerne die is omgetoverd tot restaurant met vintage meubels. Dit is dé plek voor creatieve locals, studenten en flexwerkers. Iedere woensdag kun je er terecht voor een vegan burger met guacamole, vegan feta, tomaat en ingelegde komkommer op zuurdesembrood, geserveerd met zoete aardappelfrietjes. Maar ook voor een boterham met geroosterde bloemkool gekruid met vadouvan, een boterham met cashewkaas en avocado, vegan carrot cake, vegan wijn en nog veel meer lekkers ben je hier aan het juiste adres.

Bezoek de Brandweerkantine aan Capucijnenstraat 21 in Maastricht. Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is. www.brandweerkantine.nl

Café Zondag

In authentieke caféstijl genieten van de lokale, warme sfeer? Dat kan bij Café Zondag, waar veel aandacht wordt besteed aan vegan gerechten. Op het menu staan onder andere een bagel met banaan, haver-roomkaas, pecannoten en salty dadel karamel, een aubergineburger met honingtomaatjes, groene kruidensla, pompoenpitjes en rucola en paddenstoelen-shoarma met groene kruidensla, dukkah en een frisse kruidenyoghurt. Maar ook voor geroosterde kikkererwten met za’atar en sumak, bruschette met paddenstoelenpaté en voor gefrituurde bloemkool op Koreaanse wijze zit je hier goed. De ideale basis voor een lange stadswandeling!

Bezoek Café Zondag aan Wijckerbrugstraat 42 in Maastricht. Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is. www.cafezondag.nl

Soup Bros

Niets lekkerder dan een warme kop soep op een koude winterdag! Daar denkt Soup Bros hetzelfde over. Hier ben je aan het goede adres voor exclusieve soepen die zijn gemaakt van verse groenten en kruiden uit eigen moestuin. De drinkbare soepen worden geserveerd in 100% herbruikbare bekers. Kies uit de vegan opties op het menu, zoals de Gold Edition met wortel, blanche deal koffie en wortelloof aroma, de Green Edition met gegrilde spruit, nootmuskaat en dennenaroma of de Red Edition met pastinaak, kastanjechampignon en lavas aroma. De chefs stonden eerder al in hotels en (sterren)restaurants in Nederland, de Verenigde Staten, Portugal en Hong Kong. Met hun soepen willen ze de wereld gezonder maken en mensen laten genieten van kwaliteit, met respect voor de natuur.

Bezoek Soup Bros aan Grote Gracht 13 in Maastricht. Check van tevoren altijd op de website of reserveren noodzakelijk is. www.soupbrosofficial.com

Alle bovenstaande hotspots vind je in of nabij het centrum van Maastricht. Maar dit is nog lang niet alles. Zo kun je bij restaurant Bijzonder terecht voor heerlijke vegan lunch of diner en bij Treacle & Spice voor vegan taart, koek en gebak. Met al deze hotspots heeft de stad bewezen dat je meer dan genoeg kunt vegan eten in Maastricht!

Vond je dit artikel over vegan eten in Maastricht interessant om te lezen? Lees dan ook: Hoe vegan-friendly is Antwerpen?